Bilinmesi Gereken SEO Trendleri


  • Yapay Zeka SEO’da Daha Büyük Rol Oynayacak
  • Sesle Arama, Arama Sorgularını Etkileyecek
  • Mobil Uyumluluk Arama Sıralamalarını Etkileyecek
  • Google EAT İlkesini Yerine Getiren İçerikleri Sıralamada Daha Yüksekte Olacak
  • Uzun İçerikler SER’lerin Geliştirilmesinde Yardımcı Olacak
  • Vasıflı Snippet’ler (Pasajlar) Daha Ön Plâna Çıkartılacak
  • Tahmine Dayanan Aramalar Geliştirilecek
  • Etkili Bir SEO Stratejisinin Video İçermesi Gerekecek
  • Görsel Optimizasyonu Aramada Daha Büyük Bir Rol Üstlenecek
  • Anlamsal Olarak Bağlantılı Anahtar Kelimeler Daha Önem Kazanacak
  • Yerel Arama Listeleri SEO Stratejilerinde Daha Önemli Hâle Gelecek
  • Sıralamada Önde Kalınmak İsteniyorsa Veriler ve Analizler Önceliğiniz Olacak

Yapay Zeka SEO’da Daha Büyük Rol Oynayacak

Artificial Intelligence (AI, Yapay Zekâ) insanların çevrimiçi içeriklerle nasıl bir ilişki kurduğuna göre değişmektedir. Google’ın Yapay Zekâ algoritmasını incelemek özellikle önemlidir. Birkaç yıl önce açıklanan ve RankBrain adı verilen bir algoritma, Google’ın arama motoru sonuç sayfaları için sıralama faktörlerinde önemli bir rol oynamaktadır. SERP açılımı search engine results pages şeklindedir.

RankBrain’in geliştirimende yardımları olan üst düzey bir Google uzmanı olan Greg Corrado, araçların öğrenme yeteneğinin altını özellikle çizmiştir:

“Diğer sinyallerin hepsi insanların bilgi alma süreçlerindeki keşiflerine ve sezgilerine dayalıdır, ortada bir öğrenme söz konusu değildir.” Bu açıklama RankBrain’in zaman içinde gelişeceği ve Yapay Zekâyı izlenecek en iyi SEO trendi haline getireceği anlamına gelmektedir.

Asıl soru şudur: SEO’nuzu RankBrain için nasıl optimize edersiniz? Arama motoru devi Google konuyla ilgili detayları paylaşmazken, uzmanlar kullanıcı deneyimi sinyallerinin birincil beliryeci olacağını düşünmektedirler. Tıklama oranından, sayfada geçirilen süreye kadar faktörler bunlara dahil olabilir. Okurları yararlı, iyi organize edilmiş içeriklerle cezbetmeniz ve onların ilgisini çekmeniz gerekmektedir. Sayfanızdaki bir SEO denetleyicisi okunabilirlik, sayfa bağlantıları ve bunun gibi bir çok noktaya göre sayfanızını gücünü değerlendirmenizde yardımcı olmaktadır.

Sesle Arama, Arama Sorgularını Etkileyecek

Sesli aramayı optimize etmek için anahtar kelimelere dikkat edilmelidir. İnsanların günlük yaşamlarında kullandıkları uzun cümleler belirlenmelidir. Ses aramalarında kulağa daha uzun gelen ve doğal olan ifadelerle daha iyi bir sonuç elde etmek mümkündür. İnsanlar yazı yazdıklarında kısaltmalar kullanmaya meyillidirler. Örneğin bir insan ses aramasında “2021’in yeni SEO trendşeri nelerdir” diye sorabilir ama yazarken “ yeni SEO trendleri 2021” kelimesini aratabilir.

Mobil Uyumluluk Arama Sıralamalarını Etkileyecek

2019’da Google mobil öncelikli indekslemeyi sundu. Anlamı şudur: arama motoru öncelikli olarak bir web sitesinin (internet sitesinin) mobil versiyonuna bakmakta ve bunun masaüstü versiyonunun “birincil” versiyonu olduğunu düşünmektedir. 2025 yılına gelindiğinde internet kullanıcılarının %73’ünün internet erişimini mobil araçlarından sağlayacakları göz önüne alındığında yapılan değişikliğin nedeni anlaşılmaktadır. Google’ın ücretsiz mobil uyumluluk testi ile mobil sitelerin ne kadar etkili olduğu test edilebilir. Bir sonraki adım da Google Search Console’daki “mobil kullanılabilirlik” “mobil usability” raporuna göz atmaktır.

Sayfanızın kullanıcı dostu olduğundan emin olmak için Google’ın URL’lerinizi tarayabildiğinden emin olmanız gereklidir. Bu nedenle “izin verme yönergesi” olmadığından emin olunmalıdır. Ayrıca Googlebot’un tıklama veya kaydırma gibi kullanıcı etkileşimi gerektiren içerikleri yüklemeyeceği dikkate alınmalıdır. Google’ın sözde bu geç yüklenen içreiği görebildiğinden emin olunmalıdır. Son olarak, masaüstü ve mobil sitelerde aynı meta robot etiketleri kullanılmalıdır.

Google EAT İlkesini Yerine Getiren İçerikleri Sıralamada Daha Yüksekte Olacak

Google, sıralama başarısı için içerik kalitesinin çok önemli olduğunu tekrar etmiştir. Peki “kalite” darken Google ne demek istemiştir? EAT prinsibine dikkat edilmelidir: Uzmanlık (Expertise) + Saygınlık (Authoritativeness) + Güvenilirlik (Trustworthiness). Bu faktörler bir web sitesinin yararlı içeriğe sahip olup olmadığının belirlenmesinde yardımcı olmaktadır. Bu ilke mzellikle sağlık ve finans gibi “paranız, hayatınız” (YMYL; Your Money, Your Life) etiketi kapsamına gire işler için geçerlidir.

Kaliteli içerik sağlamanın birkaç yolu vardır. İlk olarak, müşterilerinizin ne tür bir içeriğe değer verdiğini  anlamanızı sağlayacak alıcı kişiler oluşturmaktır. İkincisi, tüketici ziyaretlerinin bir haritasını çıkarmanızda yardımcı olacak araştırma amaçlı arama yapılmasıdır. Üçüncüsü kullanıcılarınızın tercih ettiği formata uyan bir içerik yaratmak için bu bilginin kullanılmasıdır. Örneğin, genölere hitap ediliyorsa, muhtemelen video izlemeyi terchi edeceklerdir. Yaşı daha büyük bir kitleye hitap ediliyorsa video daha az ilgi çekici olabilmektedir.

Son olarak, içerik oluştururken EAT Prensibi akıldan çıkarılmamalıdır. İddialar, istatistikler ve gerçeklerle desteklenmelidir. “.Edu” ve “.gov” ile biten saygın adreslere bağlantı linkleri verilebilir. Eğer siteler size de böyle geri dönüşler vermeleri EAT kriterlerini karşılandığını kanıtlamanın bir başka yoludur.

Uzun İçerikler SER’lerin Geliştirilmesinde Yardımcı Olacak

İçerik Pazarlanması Durum Raporuna göre 3.000 ve daha fazla kelime uzunluğundaki uzun okumalar üç kat daha fazla trafik almakta ve dört kat daha fazla paylaşılmaktadır. Ayrıca ortalama 901 ile 1.200 kelimelik makaleler 3,5 kat daha fazla geri dönüş sağlamaktadır. Daha yüksek bir arama sıralaması elde etmek için içeriğin kalitesini korumak önemlidir. Amaç kullanıcıları meşgul etmek olduğu kadar paylaşılabilir bilgiler sağlamaktır.

Bu nasıl başarılabilir? Öncelikle, içeriğiiçeriğin daha taranabilir bir hâlde olması için H2 ve H3 alt başlıklarla içerik bölümlere ayrılmalıdır.Alt başlıklar özellikle mobil siteler için önemlidir. İkinci olarak bağlantınızın ilgili olduğundan emin olunmalıdır. Son olarak, içeriğin paylaşımının kolay olması gerekmektedir. Okuyucuların hızlı bir paylaşım gerçekleştirebilmeleri için başlığa ve sonuç kısmına açıkça görülebilen bir paylaşım bağlantıları eklenmelidir.

SEO İçerikli Şablon Araçları, aramalar için içeriklerin optimize edilmesinde yardımcı olacaktır. Sıralanması istenilen sorgular girildikten sonra içerik uzunluğu, anlamsal olarak eklenebilecek anahtar kelimeler ve üst sıradaki sayfalara daha yaından bir bakış hakkında bazı öneriler verilmektedir. Hemen aşağıda linki verilen bağlantıya tıklayarak arama kısmına anahtar kelimenizi girip konuyla ilgili öneriler alabilirsiniz.

Semrush

Vasıflı Snippet’ler (Pasajlar) Daha Ön Plâna Çıkartılacak

Google sıralamasında önlerde olmak istiyorsanız sadece uzun içerikler üretmeniz geerekmeyecek. 2017 yılında kullanıma sunulan öne çıkan snippet’ler Google’da öne çıkmak için bir tür kısa yol gibidir ve çok kısadır. Bazen, Google’a bir şey yazıldığında SERp’lerin, yani aslı sonuçların üstünde küçük bir kutucuk belirdiğini fark etmişsinizdir. Bu snipet, yani pasajdır.

Öne çıkartılan bir pasajı puanlamak, o çok beğenilen ilk sayafay gitmek için güzel bir yoldur. Dahası, bu pasajlar rakiplerden önemli miktarlarda trafik çalmaktadırlar.

Öne çıkan pasajlargenellikle soru-cevap veya maddeleri, nasıl yapılır gibi kılavuzları göstermektedir. Ayrıca resimler içeren, yıldızalmış yorumlar, ürün fiyatları ve buna benzer bilgilerle zenginleştirilmiş pasajlar da görmeniz mümkündür. Bu tür pasajlar oluşturmak için soru temelli sorgulamalara ve ilgili anahtar kelimelere odaklanmanız geremektedir. İnsanların neler sorduğuna dair bir ilham almak için Google arama fonksiyonu kullanılabilir.

Tahmine Dayanan Aramalar Geliştirilecek

Google Discover (Google Keşfet) bir kullanıcı sorgulaması gerektirmeyen yeni bir arama motoru türünü 2017 yılında piyasa çıkartmıştır. Discover (Keşfet) Google’ın yapay zekaya odaklanan araçlarından bir tanesidir. İçerik önerme aracı zaman içinde kullanıcı davranış kalıplarını tanımlamakta ve bu kalıpları aşamalı olarak öğrenmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda Discover, kullanıcının ilgisinin çekmesi en olası içerikleri belirleyebilmektedir.

Google Discover, halihazırda 800 milyondan fazla aktif kullanıcı olduğunu iddia etmektedir. Görünür olmak için özel bir şey yapılmasına gerek yoktur. Google sayfayı dizine eklediğinde buna dahil edilmiş olursunuz. Bu içerik, içerik kalitesini ve kullanıcı ilgisini inceleyen algoritmalara göre sıralanmaktadır. Google bu konuda kesin bir açıklama yapmamışs olsa da konum geçmişi, tarama geçmişi, takvimler, arama geçmişi, e vile iş yeri konumlarının bununla alakalı olduğu görülmektedir.

Etkili Bir SEO Stratejisinin Video İçermesi Gerekecek

Online (Çevrimiçi) videoların gelecekte daha çok işi olacak gibi görünüyor. Youtube’ın 1 miilyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır. Eğer bir video içeriği üretmiyorsanız şimdi tam balsam zamanıdır. Cisco’ya göre video digger içerik türlerine nazaran daha çok ilgi çekmekte ve tüketilmektedir.

Peki bu video içeriği nasıl optimize edilmelidir? Video kanalının adının ve açıklamasının optimize edildiğinen (uyumlu hale getirildiğinden) emin olunması gerekmektedir. Açıklamada sadeceanahtar kelimelerin bulunması yeterli değildir. Aynı zamanda kanalın neyle ilgili olduğuna dair kullanıcı dostu genel bir bakış sağlanmalıdır. Bir video kanalına girdiğinizde o kanalın neyle ilgili olduğu net bir şekilde görülmelidir.

Bunun ötesinde, anahtar kelimeler çok önemlidir. Eğer Youtube için optimizasyon yapıyorsanız, platformun otomatik tamamlama özelliğinden ilham alınabilir. Videonun konusunu yazmakla başlanabilir, böylece hangi kelimelerin önerildiği liste şeklinde görülebilir. Ve bu sayed insanların youtube üzerinden neler aradıkları görülebilir.

Görsel Optimizasyonu Aramada Daha Büyük Bir Rol Üstlenecek

Görsel resim araması büyük ölçüde gelişme göstermiştir. Eskiden insanlar sadece resimlere bakarlardı. Gelecekte insanlar ürünleri satın almada, bilgi edinmede ve bundan daha fazlasını yapmak için görüntüleri kullanacaklardır. Google görüntülerin doğru bir şekilde kullanılması ve optimizasyonu konusunda uzun zamandır durmaktadır.

Eğer internet sitesindeki resimler optimize edilmemişse bunu yapmak en öncelikli konu olmalıdır. Yüksek kaliteli, konuyla alakalı ve dosya adı özelleştirilmiş resimler kullanıldığından emin olunmalıdır. Fotoğraf dosyaları sayfadaki içerikle alakalı olacak şekilde etiketlenmelidir. Tarayıcıların resimleri sınıflandırmak için kullandıkları alt etiketler kullanılabilir. Son olarak, site haritanızın taranmasında daha kolaylık sağlayan resimler kullanılmalıdır.

Anlamsal Olarak Bağlantılı Anahtar Kelimeler Daha Önem Kazanacak

SEO uzmanları sanki başka bir şey yokmuş gibi birincil anahtar kelimeler üzerine odaklanmış durumdadırlar. Artık ikincil anahtar kelimelerin de öenmli olduğu bilinmektedir. Anlamsal arama ve niyet optimizasyonu gelecekte daha fazla önem kazanacaktır. Google artık sadece kelime dizimine bakmamaktadır. Sorgu ilgisini analiz etmekte ve kullanıcının arama amacını ayırt etmeye çalışmaktadır. Birincil ve ikincil kelimeler arasındaki mantıksal ilişki ne kadar sağlanırsa o kadar iyi sonuçlar elde edilecektir.

Anlamsal aramayı gerçek anlamda belirtmek için hedef kitlenizin sorma olasılığı olduğu bir soruya göre tasarlanmış bir içerik üretilmelidir.Yalnızca anahtar kelimelere odaklanmak yerine içeriği kou kümecikleri şeklinde tasarlanmalıdır. Son olarak, akla yattığı zamanlarda yapısal verilerin kullanılmasıdır (Yapısal veri, arama verilerinizin anlamlandırılmasını sağlayan kodlardır. Arama motorlarında kullanılırlar).En önemlisi, botlar için değil ama insanlar için içerik üretilmelidir.

Yerel Arama Listeleri SEO Stratejilerinde Daha Önemli Hâle Gelecek

İnternet denildiğinde insanlar bunu bir küresel doğa olarak düşünmektedirler. İşin gerçeği, çoğu arama motorlarını daha yerel ürün ve hizmetleri bulmak için kullanıyorlar. Örneğin birisi yerel bir restoran arıyor olabilir. Yerel SEO’lar önemlidir ve gün geçtikçe gelişme göstermektedir. Bu gelişme sıfır tıklamalı aramaların artmasından kaynaklanmaktadır. Bazı SEO pazarlamacıları bu duruma yeni normal demektedirler. (Sıfır tıklama, bir kullanıcının aramak istediği bilginin pasajda gösterilmesi olarak tanımlanabilir. Bunun için madde 6 tekrar gözden geçirilebilir. Adı üstünde amaç kullanıcının çok fazla tıklama yapmadan istediği bilgiye mümkünse sıfır tıklama yaparak ulaşmasıdır).

Sıfır-tıklama aramasında (zero-click search) kullanıcının sorgusu SERP’in kendisi tarafından yanıtlanmaktadır. Bu nedenle herhangi bir sıralama sonucuna tıklanmaz. Sıfır tıklama aramalarındaki artisan bir nedeni öne çıkan snippetlerin (pasajların) artmasıdır. Sıfır tıklama aramalarının çoğu, “yerel paket” olarak adlandırılan SERP üzerindeki sonuçları gösteren yerel aramalardır.

Yerel paket içerisine işletmeler nasıl dahil edilir? Öncelikle bir Google My Business sayfası oluşturulmalıdır. Güçlü bir bağlantı profiline sahip olunması da önemlidir. Rakiplerin profilleri ilham almak için kullanılabilir ve bunları kendiniz için hedefleyebilirsiniz.

Sıralamada Önde Kalınmak İsteniyorsa Veriler ve Analizler Önceliğiniz Olacak

Veri bilimi alıcıların anlaşılmasına, kampanyaların görselleştirilmesine ve hedefi tutturan mesajların oluşturulmasında yardımcı olmaktadır. Google Analytics hangi URL’lerin tarandığının doğrulanmasında, sayfa yüklenme sürelerinin kontrol edilmesinde, yönlendirme kaynaklarının belirlenmesinde, dizine eklenmesinde, hataların belirlenmesinde, hemen ortaya çıkma oranlarında ve bunun gibi birçok şeyde yardımcı olmaktadır. Ayrıca tarayıcıların dizine eklemesini istenmeyen sayfaları belirlemek ve potansiyel spam siteleri gibi olağandışı trafik kaynaklarını saptamak için veri bilimi kullanılabilir. Spam siteleri EAT güvenilirliğinize zarar verecektir.

Hali hazırda var olan SEO endüstri analiz araçları mevcuttur. SEO araç kitleriSEO hakkındaki her türlü bilgi ihtiyacını gidermektedir. Bunları yaparsanız sorunlarınız çözülmeye başlar ve internetteki varlığınız sürekli olarak iyiye doğru gider.

Yorum Yap