Çanakkale Savaşı, yokluk, sefalet her türlü sıkıntıya rağmen fedakâr Anadolu insanının dişinden tırnağından artırıp bir kenara koyarak asker için yaptığı eşsiz paylaşım örneğiyle kazanılmıştır. Ölüme, düğüne gider gibi giden askerlerin inancıyla kazanılmıştır. Savaş 1915-1916 yılları arasında yapılmıştır. Bazı yorumlarda, sadece “Çanakkale Savaşı, muhteşem ve sıradışı olaylarla kazanılmıştır.” ifadesine yer verilerek; orada savaşan ve şehit olan tüm vatan evlatlarına yanlış yapılmış olacaktır. Neredeyse savaş, “Askerin hiç emeği olmadan kazanılmıştır.” ifadesine yer verecekler.
Çanakkale Savaşı Nasıl Kazanılmıştır?
Çanakkale Savaşı, yokluk, sefalet her türlü sıkıntıya rağmen fedakâr Anadolu insanının dişinden tırnağından artırıp bir kenara koyarak asker için yaptığı eşsiz paylaşım örneğiyle kazanılmıştır. Ölüme, düğüne gider gibi giden askerlerin inancıyla kazanılmıştır. Savaş 1915-1916 yılları arasında yapılmıştır.
Bazı yorumlarda, sadece “Çanakkale Savaşı, muhteşem ve sıradışı olaylarla kazanılmıştır.” ifadesine yer verilerek; orada savaşan ve şehit olan tüm vatan evlatlarına yanlış yapılmış olacaktır. Neredeyse savaş, “Askerin hiç emeği olmadan kazanılmıştır.” ifadesine yer verecekler.
Bu kesinlikle doğru değildir. Ne kadar askerin hayatını kaybettiği kesin olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık iki yüz elli bin ile yedi yüz elli bin arasında olduğu söylenmektedir.
Savaşta Yaşanan İlginç Olaylar Var mıdır?
Savaşta yaşanan yüzlerce ilginç olay vardır. Aslında bu ilginç kavramı sadece akılla algılanamayan bazı durumları ifade ediyor. Ancak inancı olanların kesinlikle kabulleneceği olaylardır, bunlar. Cenabı Allah’ın zor duruma düşen kullarına elbette yardımı olacaktır.
Garip olan bu yardıma şaşırmaktır. Bu ilginç dediğimiz olaylardan birini de Müslüman olmayan İngiliz General Jean Hamilton aktarmıştır. Hatıralarını yazdığı kitapta belirtmiştir. Biz, sadece şu cümlesini burada ifade etsek yeterli olacaktır. “Sanki biz bu topraklara daha gelmeden sonumuzun ne olacağı belirlenmişti.” demiştir. Bunu söyleyen düşman komutanıdır.
Gerçekten de manevi bir gücün varlığı, cephede savaşan birçok asker ve komutan tarafından yüzlerce kez anlatılmıştır. Bu da gösteriyor ki bu savaş, öyle kolay kazanılmamıştır. Yüksek bedeller ödenerek kazanılmıştır.
Çanakkale Savaşı’nda Hangi Devletler Vardı?
Çanakkale Savaşı’na Osmanlı askerleri, Alman askerleri, İngiliz askerleri, Avustralya ve Yeni Zelanda (Anzak) askerleri, Hindistan ve Kanada askerleri de katılmıştır.
Savaşı idare eden düşman güçlerinin başında İngilizler ve onların en büyük destekçisi de Fransızlar olmuştur. İngilizler ve Fransızlar diğer devletlerin başında bulunmaktadır.
Savaşın Gidişatını Değiştiren Önemli Olay Nedir?
Höşmerim tatlısıyla, Ayvalık tostu, Susurluk ayranı ve Seyit Onbaşı’yla meşhur olan ilimiz Balıkesir’in, Havran ilçesine bağlı -o zamanki adıyla- Çamlık köyünden askere giden Seyit Onbaşı ve arkadaşları 215 kiloluk mermiyi, zor şartlarda topun yuvasına sürüp düşman gemisini batırmayı başarmıştır.
İşte bu kahramanlık destanı savaşın seyrini değiştirmiştir. Yıllar sonra, Çamlık Köyü’ne de Seyit Onbaşı’nın adı verilmiştir. Bu kahramanlığının anısına, “Koca Seyit” köyü olarak kayıtlara geçmiştir.
Çanakkale Savaşı Türkiye İçin Ne Anlama Gelir?
Türkiye için bir var olma ya da yok olma mücadelesidir. Anadolu’yu ve İstanbul’u karış karış paylaşmak isteyen düşmanlarımızın heveslerinin kursaklarında kaldığını, bize en iyi anlatan bir savaştır. Çanakkale Savaşı, Müslüman Türk milletinin her daim ayakta olduğunu kanıtlayan bir savaştır.
Var olup yok olma, savaşının sadece maddeyle olmayacağını, en güzel örnekleriyle bize sunan bir savaştır, Çanakkale Savaşı. Ülkemizin gelecek nesillere, bırakacağı güzelliklerin her daim korunacağını ve buna göz dikenlerin hesaba çekileceğini anlatan bir destandır, Çanakkale Savaşı.