Deprem Nedir? Neden ülkemizde bu kadar sık deprem oluyor?


   Deprem yer altındaki büyük, ince, uzun tabakaların, enerjilerin birikmesi ve bu kayaçların itilmesi, yer değiştirmesi sonucu oluşan bir doğa olayıdır. Peki neden bu kadar sık deprem oluyor ülkemizde bu sorunun cevabını şöyle açıklayabilirim: Ülkemizin yer aldığı coğrafyada kuzeyinde, güneyinde ve doğusunda olmak üzere 3 tane büyük fay hattı bulunuyor daf, kaf ve baf olmak üzere şimdi fay hattı nedir diye soracak olursanız Fay yer altındaki birleşen kayaların yahut kayaçların birleşen noktalarına fay hattı diyebiliriz. .

     Deprem bir kırılma olayıdır teknik tabiri ile ‘kaotiktir’. İşte fay hatlarının bu kadar çok bulunduğu bir coğrafyada yaşamak ve depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız maalesef. Biliyorsunuz ki dünya ilk oluştuğunda ‘pandea’ adı verilen bir şekildeydi zaman ile deprem ve diğer doğa olayları ile ayrıldı ve şuan birleşmek için geri adım atıyor. Ülkemiz her depremde batıya ve kuzeye doğru iten Afrika ve Arabistan fay hatlarıdır. Kara parçaları yüzeyde yüzen hatlardır bu hatların bir birini iter ve enerjilerin oluşmasına neden olur.

     Peki depremi önceden tespit etmek ve önlemek mümkün mü? Belki tespit yada tahmin edilebiliyor fakat nerede ne zaman olacağını şu anki teknolojiyle maalesef imkansız. İşte bu yüzden her an deprem olacakmış gibi hazır olmak zorundayız. Peki depreme nasıl hazır olacağız diyorsanız öncelikle deprem çantası hazırlayabilir ve deprem anında hemen ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurmalısınız. Biliyorum deprem anında panik yapmamak çok güç fakat yaşamınız için bu gerekli bir çok deprem yaşamış biri olarak söylemeliyim ki o an paniği bir kenara bırakmalısınız. Deprem bitene kadar evdeki güvenli bölgelerde beklemeli deprem bitince de deprem çantasını alıp bulunduğunuz yeri usulca tahliye etmelisiniz.

Yorum Yap