EFT ve havale arasındaki farklar nelerdir? EFT ve Havale nedir?


EFT ve havale arasındaki farklar nelerdir? EFT nedir? Havale nedir? Havale ve EFT’de komisyon almayan bankalar… Günümüzde bankacılık işlemleri internete taşınmıştır. Buna internet bankacılığı veya telefon bankacılığı denir. Herkes oturduğu yerden internet sayesinde bankacılık işlemlerini yapmaktadır. Ama burada karşımıza EFT ve havale diye bir şey çıkmıştır. Bizde sizin için bunların arasındaki farkları anlattık…

HAVALE VE EFT

Son zamanlarda, özelliklede son günlerde dünyadaki bir çok kişi dijital bankacılığına geçmiştir. Dijital bankacılık sayesinde elimizdeki rahatça ulaşabileceğimiz cihazlardan istediğimiz günde, istediğimiz saatde bankacılık işlemlerimizi kolayca gerçekleştirebilmekteyiz.  Özelliklede bu pandemi döneminde evden işlerimizi rahatça yapabiliyoruz. Dijital bankacılıkta en çok kafa karıştıran şeyler EFT ve havale olayıdır. Özelliklede dijital bankacılığı kullanmaya daha yeni başlayan kişiler bunun ayrımını yapamamaktadır. Bizde sizin için EFT ve havale arasındaki farklar nelerdir? EFT nedir? Havale nedir? gibi sorulara cevap verdik…

HAVALE VE EFT ARASINDAKİ FARK

Havale ve EFT dijital bankacılıkda en çok kullanılan işlemler arasındadır. Ama bir o kadar da insanların kafasını karıştırmaktadır. Havale ve EFT’den genel olarak bahsetmek gerekirse bu iki işlem kısaca bir hesaptan başka bir hesaba para göndermektir. Eğer bu iki işlemi gerçekleştirirken bütün bilgileri doğru girerseniz bankanız en kısa sürede diğer hesaba para aktarır. Tabi bunun süresi bankadan bankaya, para transferi yaptığınız zamana göre değişir. Genel olarak EFT’nin kabul edilme süresi daha uzundur. EFT kabul edilme süresinin uzun olma nedeni farklı bankaya para gönderme işlemi olduğu içindir. Havalede bu işlemler daha kısadır. Bunların belirli ücretleri vardır tabikide. Ücretler her bankaya göre değişir. Bazı bankalarda ücret yüksekdir. Bazılarında ise umursanmayacak kadar azdır. Ama genel olarak EFT ücreti havale ücretine göre daha pahalıdır. (Çoğu banka müşterilerinden havale ücreti kesmemektedir) Kısaca EFT farklı banka hesaplarına para gönderimi sağlar. Havale ise aynı bankadaki farklı hesaplara para gönderimi sağlar. 

EFT Ve Havale Nedir?

EFT: EFT kısaca farklı banka hesaplarına para göndermektir. Açılımı Elektronik Fon Transferi’dir. Türkiye’de ilk olarak 1 Nisan 1992 yılında TCMB bünyesinde başlamıştır. Türkiyede EFT, TCMB tarafından işletilmektedir ve sorumluluk TCMB’ye aittir. EFT işlemleri hafta içi 8:30 ile 17:30 arasında gerçekleşmektedir.

Havale: Havale de kısaca aynı bankada başka hesaba para göndermektir. Türkiyede bankaların çıkmasıyla havalede çıkmıştır.

EFT Ve Havale Komisyon Ücretleri

EFT Ve Havaleler için bazı bankalar komisyon kesmektedir. Her banka için komisyon ücreti değişmektedir. Son günlerde Merkez Bankası tarafından komisyon ücretleri azaltılmıştır. Genel olarak EFT komisyonu havale ücretine göre daha pahalıdır. 1000TL altındaki EFT komisyonu 1 – 5 TL arasındadır. 1.000 TL ile 50.000 TL arasındaki EFT komisyonu ise 2 – 10 tl arasındadır. Havale ücretleri ise EFT ücretinin yarısıdır. Ancak bazı bankalarda EFT komisyonu yoktur, bu bazı bankalar müşterilerinden EFT komisyon ücreti kesmez.

EFT komisyon ücreti Kesmeyen Bankalar

  • Kuveyt Türk: Kuveyt Türkde telefon, ATM ve internet üzerinde ücretsiz EFT yapabilirsiniz.
  • Teb: İnternet üzerinden ücretsiz EFT yapabilirsiniz.
  • Türkiye Finans: ATM üzerinden ücretsiz EFT yapabilirsiniz.
  • Vakıfbank: Mobil uygulama üzerinden ücretsiz EFT yapabilirsiniz.
  • Albaraka Türk: Telefon, ATM, İnternet ve Mobil platformlar ile ücretsiz EFT yapabilirsiniz.
  • Ziraat Bankası: ATM ve İnternet üzerinden ücretsiz EFT yapabilirsiniz.
  • Enpara: Mobil uygulaması ile ücretsiz EFT yapabilirsiniz.
  • Papara: Öğrenci kartı olarakda bilinen papara EFT ücreti kesmemektedir.

Yorum Yap