Etna Yanardağı Yeniden Faaliyete Geçti


Geçmişten günümüze sadece görüntüsüyle bile yüreklere korku salan yanardağlardan en ünlü olanı Etna Yanardağı 18 Ocak 2021 tarihinde yeniden faaliyete geçti. Bu yazıda yanardağ haberinin detayları ve dağ hakkındaki birkaç ufak bilgiyi bulabilirsiniz.

Etna Yanardağı Patlaması

İtalya’da bulunan Etna Yanardağı 18 Ocak 2021 Pazartesi tarihinde akşam saatlerinde faaliyete geçtikten sonra kül ve toz uyarası yapılmaya başlandı. Volkanik Kül Danışma Merkezi (VAAC, Volcanic Ash Advisory Center) Pazartesi günü Etna Yanardağı’nın faaliyete geçtiğini ve kül bulutlarının Fleri, Catania’da görüldüğünü raporladı.

Belpasso’da fotoğrafçı Gaetano Longo tarafından yaklaşık 22,5 km uzaklıktan çekilen fotoğrafta kırmızı lavların gökyüzüne doğru yükseldiği ve büyük bir duman bulutunun gökyüzünü kapladığı görülüyor. İlk patlamanın ardından yüksek seviyelere ulaşan lav yeraltından fışkırmaya başlıyor, tıpkı bir lav çeşmesi gibi görünüyor. En az dört lav nehri oluşturulduğu söyleniyor.

 Etna Yanardığı Hakkında Kısa Kısa Bilgiler

  1. Etna Yanardağı; 3,329 metre yüksekliği ile Avrupa’nın en büyük ve en aktif volkanik dağıdır. Her patlamada biraz daha büyür, her aktif yanardağda olduğu gibi.
  2. Aktif bir volkan olması sebebiyle volkanın çevresinde herhangi bir bitki yaşamına rastlanmaz.
  3. Sicilyalılar dağa çok sevimli bir isim takmışlardır: Mongibello, anlamı “Güzel, zarif dağ” demektir.
  4. Eğer çok uzakta patlayan bir yanardağın size etkilemeyeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Küresel anlamda dolaylı olarak dünya yaşamına olumlu veya olumsuz birçok etkileri bulunmaktadır: Atmosferin soğuması, güneş ışınlarının gelişinin engellenmesi gibi olumsuz etkilerinin yanı sıra aktif yanardağlar, gezegenin hareketli bir iç yapısına sahip olduğunun canlı bir göstergesidir. Bu hareketliliğini kaybeden Mars’a bakıldığında bunun ne denli önemli bir unsur olduğu anlaşılır.

Yorum Yap