Hamilelik fikrine sıcak bakıyorsunuz fakat yapmanız gereken şeyler bitmedi. Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 16 şeyi size anlatıyoruz.
Hamilelik Öncesi Yapmanız Gereken 16 Şey
- Bir önyargı ziyareti planlayın
- Genetik taşıyıcı taramasını düşünün
- Folik asit alın (ve A vitaminine dikkat edin)
- Aşırı içmekten, sigaradan ve alkolden vazgeçin ve ihtiyacınız olursa yardım alın
- Buzdolabınızı sağlıklı yiyeceklerle stoklayın
- Kafein alımınızı kontrol edin
- Sağlıklı bir kiloyu hedefleyin
- Yediğiniz balıklara dikkat edin
- Bir egzersiz programı oluşturun ve takip edin
- Diş hekiminizle görüşün
- Akıl sağlığınızı düşünün
- Enfeksiyonlardan kaçının
- Çevresel riskleri azaltın
- Kararınızı iyice düşünün
- Ne zaman yumurtladığınızı belirleyin
- Doğum kontrol haplarınızı atın
Hamilelik fikrine sıcak bakıyorsunuz fakat yapmanız gereken şeyler bitmedi. Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 16 şeyi size anlatıyoruz.
- Hamilelik öncesi bir önyargı ziyareti planlayın
Henüz bebeğinizi doğurmak için bir doktor veya ebenin sıraya girmesi gerekmiyor, ancak hamilelik öncesi için kadın doğum doktorunuzu, ebenizi veya aile hekiminizi hemen arayın. Doktorunuz kişisel ve aile tıbbi geçmişinizi, şu anki sağlığınızı ve aldığınız ilaçları veya takviyeleri gözden geçirecektir. Bazı ilaçlar ve takviyeler hamilelik sırasında güvensizdir ve gebe kalmaya çalışmadan önce bazılarının vücudunuzun yağında depolandıkları ve orada kalabildikleri için değiştirilmeleri gerekebilir.
Doktorunuz muhtemelen diyet, kilo, egzersiz ve sahip olabileceğiniz sağlıksız alışkanlıkları (sigara içmek, içmek ve uyuşturucu almak gibi) tartışacaktır. Bir multivitamin tavsiye edinin; aşılarınız konusunda güncel olduğunuzdan emin olun; Su çiçeği ve kızamıkçık gibi çocukluk çağı hastalıklarına karşı bağışıklığınızı test edin ve sahip olduğunuz tüm soruları yanıtlayın. Ayrıca, hamilelik öncesi kontrol edilmesi gereken astım, diyabet veya yüksek tansiyon gibi belirli tıbbi durumlarınız varsa, bir uzmana sevk edilebilirsiniz.
Kontrolünüzün üzerinden en az bir yıl geçtiyse, pelvik muayene ve Pap smear yaptırmayı ve risk altındaysanız cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test edilmeyi de bekleyebilirsiniz.
- Genetik Taşıyıcı Taraması
Doktorunuz, siz veya eşinizin kistik fibroz, orak hücre hastalığı ve diğerleri gibi ciddi kalıtsal hastalıklar için taşıyıcı olup olmadığını anlamak için gebe kalmaya başlamadan önce size genetik taşıyıcı taraması yapmalıdır. Hem siz hem de eşiniz taşıyıcıysanız, çocuğunuzun hastalığa yakalanma şansı 4’te 1 olacaktır.
Size durum hakkında daha fazla bilgi verebilecek ve üreme tercihlerinizi düzenlemenize yardımcı olacak bir genetik danışmanla görüşebilirsiniz. Bu, sağlıklı bir bebek sağlamaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şey olabilir ve tek gereken, her birinizden bir tükürük veya kan örneğidir. Hatta çoğu sağlık sigortası poliçesi tarafından kapsanmaktadır.
- Folik asit alın (ve A vitaminine dikkat edin)
Folik asit takviyesi almak çok önemlidir. Hamilelik öncesi en az bir ay veya ilk üç aylık döneminizde günde 400 mikrogram (mcg) folik asit alarak , spina bifida gibi nöral tüp kusurları olan bir bebek sahibi olma şansınızı yüzde 50 ila 70 oranında azaltabilirsiniz, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre. Folik asit almak, diğer bazı doğum kusurlarını da önlemeye yardımcı olur.
Eczaneden folik asit takviyeleri satın alabilir veya doğum öncesi veya normal bir multivitamin alabilirsiniz. İhtiyacınız olan 400 mcg folik asit içerdiklerinden emin olmak için multivitaminlerin üzerindeki etiketi kontrol edin.
Ayrıca, multivitamininizin, çoğu beta-karoten adı verilen bir formda olmadığı sürece, önerilen günlük 770 mcg RAE (2,565 IU) A vitamini miktarından fazlasını içermediğinden emin olun. Çok fazla farklı türde A vitamini almak doğum kusurlarına neden olabilir.
Ne alacağınızdan emin değilseniz, sağlık uzmanınızdan bir ek önermesini isteyin.

- Aşırı içmekten, sigaradan ve uyuşturucudan vazgeçin ve ihtiyacınız olursa yardım alın
Sigara içiyorsanız veya alkol kullanıyorsanız, şimdi bırakma zamanı. Birçok çalışma, sigara içmenin veya alkol almanın, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere yol açabileceğini göstermiştir. Bazı ilaçların, gözle görülür etkileri geçtikten sonra bile sisteminizde kalabileceğini unutmayın.
Dahası, araştırmalar tütün kullanımının doğurganlığınızı etkileyebileceğini ve eşinizin sperm sayısını azaltabileceğini göstermektedir. Aslında araştırmalar, ikinci el sigara içmenin bile hamile kalma yeteneğinizi azaltabileceğini göstermiştir.
Gebe kalmaya çalışırken orta düzeyde içki içmek (kadınlar için günde bir içkidir) iyi kabul edilir, ancak şu anda aşırı veya aşırı içmekten kaçınmak isteyeceksiniz. Ve hamile olduğunuzda, uzmanlar, en az miktarda alkolün bile gelişmekte olan bir bebek üzerinde ne gibi potansiyel zararlı etkileri olduğunu kimse bilmediği için içmeyi tamamen bırakmanızı tavsiye ediyor.
Sağlıksız alışkanlıkları durdurmak çok zor olabilir. Sağlık uzmanınızla konuşmaktan çekinmeyin. Örneğin, sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak araçlar hakkında sizinle konuşabilir veya sizi alkolü bırakmanıza yardımcı olacak bir programa yönlendirebilir.

- Buzdolabınızı sağlıklı yiyeceklerle stoklayın
Sağlıklı besinler sağlıklı bir hamilelik için gereklidir.
Her gün en az 2 bardak meyve ve 2 1/2 bardak sebze ile bol miktarda tam tahıl ve kalsiyum bakımından zengin yiyecekler (süt, kalsiyum takviyeli portakal suyu ve yoğurt gibi) almaya çalışın. Çeşitli protein kaynaklarını tüketin.

- Kafein alımınızı kontrol edin
Hamilelik sırasında tam olarak ne kadar kafeinin güvenli olduğu konusunda fikir birliği olmamasına rağmen, uzmanlar hamile kadınların ve hamile kalmaya çalışanların büyük miktarlarda tüketmekten kaçınmaları gerektiği konusunda hemfikir. Bazı çalışmalarda (ama hepsinde değil) çok fazla kafein düşük yapma riskiyle ilişkilendirilmiştir.
March of Dimes, hamile kadınlara, kahveye bağlı olarak kafein tüketimini günde 200 miligramla sınırlamalarını tavsiye ediyor. Bu, gebe kalmaya çalışırken hedeflemek için iyi bir hedef olacaktır.
- Sağlıklı bir kiloyu hedefleyin
Sağlıklı bir kiloda iseniz daha kolay hamile kalabilirsiniz. Düşük veya yüksek vücut kitle indeksine (BMI) sahip olmak, bazı kadınların hamile kalmasını zorlaştırır.
Artık daha sağlıklı bir kiloya ulaşmak, hamileliğinizi doğru şekilde atlatmanıza da yardımcı olabilir. Vücut kitle indeksi yüksek olan kadınların hamilelik veya doğum komplikasyonları olma olasılığı daha yüksektir, düşük vücut kitle indeksi ile başlayan ve yeterli kilo alamayan kadınların düşük kilolu bebek doğurması daha olasıdır. Kilo hedeflerinize ulaşmanın en iyi yolu hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.
- Yediğiniz balıklara dikkat edin
Büyük bir balık hayranıysanız, alımınızı izlemeye başlayın. Balık mükemmel bir omega-3 yağ asitleri (bebeğinizin beyin ve göz gelişimi için çok önemlidir), protein, D vitamini ve diğer besinler kaynağı olsa da, aynı zamanda zararlı olabilecek cıva da içerir.
Uzmanların çoğu, hamile kadınların biraz balık yemesi gerektiği ve en iyi yaklaşımın civa bakımından en yüksek balıklardan kaçınmak ve tüm balık tüketiminizi sınırlamak olduğu konusunda hemfikirdir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), doğurganlık çağındaki kadınların köpekbalığı, kılıç balığı, kral uskumru veya kiremit balığı yememelerini ve haftada 1 porsiyon katı beyaz konserve ton balığı yememelerini önermektedir. Diğer uzmanlar, kaçınılması gereken daha uzun bir balık listesi önermektedir. Ayrıca, kirletici olmadığından emin olmadığınız sürece yerel sularda yakaladığınız balıkları yemekten kaçınmak da iyi bir fikirdir.
FDA ve Çevre Koruma Ajansı (EPA), hamile kadınların haftada iki porsiyon civa oranı yüksek olmayan balık yemelerini önermektedir. İyi seçenekler arasında ringa balığı, çiftlikte yetiştirilen gökkuşağı alabalığı, somon ve sardalya bulunur.
- Bir egzersiz programı oluşturun ve takip edin
Hemen bir fitness planına başlayın ve bağlı kalın ve hamileliğe uygun sağlıklı bir vücutla ödüllendirileceksiniz. Sağlıklı bir egzersiz programı, haftanın çoğu günde 30 dakika veya daha fazla yürüme veya bisiklete binme ve ağırlık çalışması gibi orta düzeyde egzersiz içermelidir.
Esnekliği artırmak için esneme veya yoga yapmayı deneyin ve çok yönlü bir fitness programınız olacak. Hamileyken, egzersiz yapmaya devam etmeniz sorun değil, hatta tavsiye edilir. (Hamilelik komplikasyonlarınız olmadıkça ve elbette yapmamanız söylenmedikçe.)
Son zamanlarda egzersiz yapmak sizin için bir öncelik değilse, egzersiz rutinine geçmeniz gerekecek. Günde 10 ila 20 dakika yürümek gibi uysal bir şeyle başlayın. Asansör yerine merdivenleri kullanarak veya arabanızı işten birkaç blok öteye park ederek günlük rutininize daha fazla aktivite katın.

- Diş hekiminizle görüşün
Hamilelik için hazırlanırken ağız sağlığınızı unutmayın. Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler sizi diş eti hastalığına daha yatkın hale getirebilir. Daha yüksek progesteron ve östrojen seviyeleri, diş etlerinin plaktaki bakterilere farklı tepki vermesine neden olarak, diş ipi kullandığınızda veya fırçaladığınızda kanayan şiş, kırmızı, hassas diş etlerine neden olabilir.
İyi haber şu ki, hamile kalmadan önce dişeti sağlığına dikkat eden kadınlar, hamilelikte diş eti komplikasyonları yaşama şanslarını azaltıyor. Son altı ay içinde yapmadıysanız, şimdi diş hekiminize bir kontrol ve temizlik için bakın.
- Akıl sağlığınızı düşünün
Boston IVF’deki Domar Zihin / Vücut Sağlığı Merkezi direktörü Alice Domar, depresyondan mustarip kadınların doğurganlıkla ilgili sorunları yaşamayan kadınlara göre iki kat daha fazla olduğunu söylüyor. Dediği gibi, “Birisi klinik olarak depresyondaysa, bir bebekten çok kendine zar zor bakabilir. Evrimsel bir bakış açısından, depresyondayken hamile kalmanın zor olduğu anlaşılıyor.”
Domar, tüm kadınların, özellikle de kişisel veya ailesel depresyon öyküsü olanların hamile kalmadan önce bir akıl sağlığı kontrolü yapmasını önermektedir. Eskiden keyif aldığınız şeylere karşı ilgi ve zevk kaybı, iştah veya uyku düzeninde değişiklik, enerji kaybı veya umutsuzluk ve değersizlik duyguları gibi depresyon belirtileri fark ederseniz, doktorunuzdan konsültasyon için bir terapist veya psikiyatrist bulabilirsiniz.
Depresyon için en etkili iki tedavi, psikoterapi ve ilaç tedavisidir ve birçok hasta her ikisinin kombinasyonu ile en iyisini yapar. Bir psikiyatrist, gebe kalmaya çalışırken ve hamileliğiniz sırasında alabileceğiniz güvenli bir antidepresan bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca yoga ve meditasyon gibi stres yönetimi tekniklerini denemek isteyebilirsiniz, ki araştırmalar depresyondaki kadınların gebe kalmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
- Enfeksiyonlardan kaçının
Hamile kalmaya çalışırken enfeksiyonlardan, özellikle de bebeğinize zarar verebilecek enfeksiyonlardan uzak durmanız önemlidir.
Pastörize edilmemiş yumuşak peynirler ve diğer süt ürünleri , soğuk şarküteri etleri, çiğ ve az pişmiş balık ve kümes hayvanları gibi belirli gıdalardan uzak durmak isteyeceksiniz. Bu yiyecekler, düşük veya ölü doğuma yol açabilen, gıda kaynaklı bir hastalık olan listeriosis’e neden olan tehlikeli bakterileri barındırabilir. Salmonella veya E. coli gibi bakteriler içerebileceğinden pastörize edilmemiş meyve sularından da kaçınmalısınız.
Yemek hazırlarken ellerinizi sık sık yıkadığınızdan ve buzdolabınızın 2 ila 4 Santigrat derece)arasında ve soğuk tutmak için dondurucunuzun -18 ° C veya altında olduğundan emin olun.
Son olarak, hamileyken gripten kaçınmak için grip aşısı olduğunuzdan emin olun. Önümüzdeki sezon için aşı hazır olur olmaz aşı olun. Hamileyken grip olmak, zatürre ve erken doğum gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
- Çevresel riskleri azaltın
Tüm çevresel tehlikeleri tamamen ortadan kaldıramayabilirsiniz ancak mümkün olduğunca çoğunu hayatınızdan uzak tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Örneğin, bazı işler siz ve doğmamış çocuğunuz için tehlikeli olabilir. Rutin olarak kimyasallara veya radyasyona maruz kalıyorsanız , gebe kalmadan önce bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir.
Ayrıca, eski borulardan içme suyundaki bazı temizlik ürünlerinin, böcek ilaçlarının, çözücülerin ve kurşunun gelişmekte olan bir bebek için tehlikeli olabileceğini unutmayın. Doktorunuzla veya ebenizle günlük rutininiz hakkında konuşun ve evinizdeki ve işyerinizdeki tehlikelerden kaçınmanın veya bunları ortadan kaldırmanın yollarını bulup bulamayacağınızı görün.
- Kararınızı iyice düşünün
Çocuk sahibi olmak ömür boyu sürecek bir sorumluluktur. Gebe kalmaya çalışmadan önce, bu sorumluluğu üstlenmeye hazır olup olmadığınızı düşünün. Bazı önemli sorular:
- Çocuk bakımı sorumluluklarınınasıl yerine getireceğinizi ve iş ile aileyi nasıl dengeleyeceğinizi düşündünüz mü?
- Varsa, özel ihtiyaçları olan bir çocuğaebeveynlik yapmaya hazır mısınız?
- Partnerinizle ebeveyn olma konusunda eşit derecede kararlı mısınız?
- Siz ve eşinizin dini farklılıkları varsa, bunların çocuğunuzu nasıl yetiştireceğinizi nasıl etkileyeceğini tartıştınız mı?
- Ne zaman yumurtladığınızı belirleyin
Bazı kadınlar hamile kalmaya hazır olduklarında doğum kontrolünü kullanmayı bırakır ve ne zaman hamile kalacaklarına kaderin karar vermesine izin verir. Diğerleri, her ay doğurgan günlerini tam olarak belirlemeye çalışmak için dönemlerini grafiklendirerek ve semptomları izleyerek daha hesaplı bir yaklaşım benimsiyor.
En doğurgan olduğunuz zamanı kabaca tahmin etmek için Yumurtlama Hesaplayıcısı kullanın. Daha kesin olmak istiyorsanız, bazal vücut ısınızı (BBT) ve servikal mukusunuzdaki değişiklikleri grafiklendirmeye başlayın. Bu semptomları birkaç ay boyunca izlemek, her döngüde ne zaman yumurtladığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.
Yumurtlama tahmin kitleri ayrıca, idrarınızdaki hormonları veya tükürükte veya ciltteki klorürde meydana gelen değişiklikleri tespit ederek yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini anlamanıza yardımcı olabilir.
- Doğum kontrolünüzü atın
Yani doğum kontrolüne veda etmeye hazırsınız. Bazı insanlar için kontrasepsiyonu ortadan kaldırmak, prezervatifleri veya diyaframı şifonyer çekmecesinin arkasına taşımak kadar kolaydır. Ancak hormonal kontrasepsiyondan çıkmak biraz daha planlama gerektirebilir.
Hapın, yamanın veya yüzüğün etkilerini tersine çevirmek için tek yapmanız gereken onları kullanmayı bırakmak. Aylık bir döngünün bitmesini beklemenize bile gerek yok. Büyük ihtimalle adet döneminizi birkaç gün içinde alacaksınız.
Birçok kadın için doğurganlık, bu yöntemleri kullanmayı bırakır bırakmaz geri döner, ancak bazılarının tekrar yumurtlamaya başlaması bir ay kadar sürebilir. Düzenli olarak adet gördüğünüzde yumurtlamanın normale döndüğünü anlayacaksınız.
Bazı sağlık pratisyenleri, gebe kalmaya çalışmadan önce bir bariyer yöntemi kullanmanızı ve birkaç normal döneminiz olana kadar beklemenizi önerir, çünkü bu, daha doğru bir son tarih belirlemenize yardımcı olabilir. Ama isterseniz hemen denemeye başlamak tamamen güvenlidir. Regl dönemleriniz tekrar düzene girmeden hamile kalırsanız endişelenmeyin. Hamileliğinizi tarihlendirmek için erken bir sonogram yaptırabilirsiniz.