Minimalizm Nedir? Nasıl Minimalist Olunur?


Minimalizm Nedir? Nasıl Minimalist Olunur?

Son yıllarda ülkemizde popüler olan minimalizm nedir sizler için anlatıyoruz. Fazla eşyadan evinizi toplamak her zaman zor mu geliyor? Toplasanız dahi eviniz gözünüze çok mu dolu gözüküyor? Fazla eşyalarınızdan memnun musunuz yoksa kurtulmak istiyor ama kurtulamıyor musunuz? O zaman minimalizm ile tanışmanızın vakti gelmiş demektir.

Minimalizm Nedir?

Minimalizm, insanın kendi hayatına indekslediği bir felsefedir. Bu felsefedeki insanlar ihtiyaçları olmayan eşyaları reddeder. Evlerinde gereksiz eşya bulunmaz. Kullanılmayacak durumda olanları çöpe atar, kullanılacakları da ya hediye eder ya da bağışlarlar. Böylelikle evlerinde kullanmadıkları ya da ihtiyaç fazlası eşyalar olmaz. Bu da evlerinin daha ferah olmasını sağlar. Tabii ki başka güzellikleri de var. Minimalizm tamamen bütçe dostudur. Aynı zamanda size zaman da kazandırır.

Bir düşünün dolabınızda 60 parça kıyafet var (etek kazak, elbise, mont, tişört…). Bunları toparlamak, katlamak, ütülemek, yıkamak, asmak 3 saatinizi alır. Bu da en iyi ihtimal. Fakat 20 parça elbiseniz olduğunu düşünün elbette zaman kazanmış olacaksınız. Biraz daha büyük düşünelim. 3 kişilik bir ailesiniz, 4+1 evde oturuyorsunuz bunun yerine 2+1 evde oturuyor olsaydınız tasarruf edeceğiniz durumları ele alalım. Elektrik, su, doğalgaz ve eşyalar. Hangimiz burası çok boş duruyor diyerek bir aksesuar ya da eşya almadık ki, sırf boş durmasın diye. Hal böyle olunca bütçemizi de aşmış oluyoruz.

Minimalizm Nedir? Nasıl Minimalist Olunur?

Nasıl Minimalist Olurum?

Minimalizm felsefesini beğendiniz ve hayatınızda bu felsefeyi ilke edinmek istiyorsanız şimdi size gerekli adımlardan bahsedeceğim. Fakat bu konuda önemli bir husus var. Minimalizm hemen gerçekleşebilen bir durum değildir. Bunun için bir süreç gerekir. Aynı zamanda bu süreç sonrasında belirli bir istikrarınız olmalı. Eğer bu istikrarı devam ettiremezseniz yaptığınız her şey boşa gider. Haydi şimdi başlayalım.

  • İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Eğer çalıştığınız iş yeri üniforma gerektiren bir yer ise sizde bulunan kıyafetlerin sayısı da buna göre olmalı. Örnek vermek gerekirse bir hemşire veya hostes haftanın 6 günü çalışacağından geriye kalan son bir gün için, ayda 4 gün yapar, kıyafet sayısını buna göre belirlemeli. Ya da özel bir şirkette çalışan, işe sürekli sivil kıyafetle giden bir insanın dolabı ona göre olmalıdır. Burada minimalizmin bizden istediği şey ihtiyacımız kadarını evde bulundurmamızdır. Bu hususa dikkat etmek gerekir.

  • “Sonra Belki Lazım Olur” Deme

Siz de kabul etmelisiniz ki asla sonra lazım olmuyor. Dolabınızda sonra giyerim diyerek beklettiğiniz kaç kıyafet var? Hangisini gerçekten sonra giydiniz ya da lazım oldu? Bu nedenle giymediğiniz hiçbir kıyafeti ne dolabınızda ne de yatak altındaki hurçta bırakmayın. Minimalizm, naftalin kokulu kıyafetleri sevmez! Bu madde de kendinize söylemeniz gereken motto şudur: KULLAN YA DA KAYBET!

  • Hediye Edin, Bağışlayın, Geri Dönüşüme Yollayın

İhtiyaç fazlası eşyalarınızı belirledikten sonra, kullanılabilecek olan eşyaları hediye edin veya bağışlayın. Kullanılmayacak durumda olanları ise geri dönüşüme gönderin. Bu sayede hediye etmenin zevkini tadın.

  • Temizlik ile Başlangıç Yapın

Salon, yatak odası veya mutfak hangisinden başlamak istiyorsanız, oradan başlayın. Bütün eşyaları ortaya dökün. Ayırma aşamasında kendinize sormanız gereken sorular var. Ben bu eşyayı ne kadar sürede kullanıyorum? Benim için gerçekten gerekli mi? Aynı işleve sahip başka bir eşyam var mı? Eğer bunların cevabını verirseniz o eşyaya bakış açınız değişecektir. Daha sonra ise yapmanız gereken bu eşyayı ayırmak ya da yerine geri koymak olacaktır.

  • Kendinize Boş Alan Açın

Minimalizmin ilk hedeflerinden biri de budur. İnsanın eşyalardan çok anılarla ve kendisiyle var olmasıdır. Bu nedenle bir yer belirleyin bu yer dans edebileceğiniz bir alan olabilir ya da oturup kahve içebileceğiniz. Ben bu alanı tezgahımda uygulamıştım. Benim mutfağım Amerikan mutfak olduğu için üzerinde bir şeylerin durması göz yoruyordu. Ben de tezgâhın üstündeki tost makinesi, kahve makinesi, filtre kahve makinesi, tütsü, şarap çeşmesi gibi yarı işlevsel yarı dekoratif araçların hepsini ortadan kaldırdım. Mutfak gözüme gerçekten hoş, temiz ve şık gelmeye başladı. Hatta sonradan filtre kahve makinesini çok sık kullanmadığımı fark ettim ve onu sattım. Böylelikle bana temiz ve şık duran karmaşasız bir tezgâh kaldı.

  • Alışveriş Alışkanlığına Dikkat

Minimalizm aslında tam olarak buradan geçiyor. Özellikle yeni evlenen çiftlerin hem misafir salonu hem kendilerine ait bir oturma odası oluyor. Bu da tamamen minimalizm karşıtlığıdır. Henüz evlenmeden masa üstüne koyacağı bibloyu bile alan insanlar gördüm. Daha sonra gözüne güzel gelmediği için konsola giriyor. Ya da bir sürü yemek takımları… Misafir yemek takımı, misafir çatal bıçak takımı, misafir çay demliği, çelik tencere, teflon tencere vs. bu böyle uzar gider. Bunları yavaş yavaş ihtiyaç dahilinde almak en sağlıklısıdır. Günlük alışveriş yaparken de mutlaka bir listeniz olsun ve kesinlikle bu listeye sadık kalın.

  • Aynı İşleve Sahip Eşyalardan Kurtulun

Minimalizm kurallarından bir diğeri de aynı işleve sahip eşyalardan kendinize sadece 1 adet bırakmanızdır. Böylelikle hem ihtiyacınızı karşılamış hem de fazlalıktan uzak bir yaşamınız olacaktır.

Minimalizmin Faydaları

İşte minimalist bir yaşam tarzı sürdürmenin ve yaşamanın 21 güçlü faydası.

  1. Daha Az Harcayın.

Yalnızca temel unsurları biriktirmeyi seçmek, genellikle finansal özgürlükle sonuçlanır. Gerçekten ihtiyacınız olmayan şeylere daha az para harcamak, finansal giderlerinizi azaltacak ve tasarruflarınızı arttıracaktır.

  1. Daha Az Stres.

Minimalist bir ev, önemli ölçüde daha az streslidir. Özgürce hareket edebilmek ve evinizin tadını çıkarabilmek, omuzlarınızda büyük bir yüktür.

  1. Temizlemesi Daha Kolay.

Evimizde ne kadar az şey varsa, o kadar az şey temizlenir. Bu, temizliği önemli ölçüde daha kolay bir iş haline getirir.

  1. Daha Fazla Özgürlük.

Minimalizmden gelen özgürlük duygusu gerçekten ferahlatıcıdır. Artık evinizdeki maddi eşyalara bağlı hissetmeyeceksiniz ve yeni bir bağımsızlık duygusu hissedeceksiniz.

  1. Çevre İçin İyi.

Ne kadar az tüketir ve satın alırsak, çevreye o kadar az zarar veririz.

  1. Daha Üretken Olun.

Sahip olduklarımız, zamanımızı sandığımızdan daha fazla tüketir. Zamanımızı olan şeylere harcamak yerine yeni şeyler üretmemizi sağlar.

  1. Çocuklarınız için Örnek Olun.

Bunlar sosyal medyada asla öğrenemeyecekleri değerli hayat dersleridir.

  1. Diğer Nedenleri Destekleyin.

Para, yalnızca harcamak istediğimiz şey kadar değerlidir.

  1. Daha Kaliteli Şeylere Sahip Olun.

Daha fazlası daha iyisi demek değildir; daha iyi, daha iyidir.

  1. Başkası İçin Daha Az İş.

Bugün daha az stresli bir hayat yaratın ve başkasının üzerindeki yükü de azaltın.

  1. Daha Mutlu Olun.

Daha az eşyaya sahip olmak sizi daha çok mutlu eder.

  1. Sevdiğiniz Çalışmayı Yapın.

Daha az eşyaya sahip olun. Sevdiğiniz işi seçin.

  1. Karşılaştırma Oyunundan Özgürlük.

Kültürümüz bize daha çok sahip olmamız için yalvarıyor.

  1. En Önemli Şeylerin Zamanı.

Ne kadar çok şeye sahip olursanız, eşyalarınız size o kadar çok sahip olur.

  1. Görsel Olarak Çekici.

Evinizi daha çekici hale getirin.

  1. Geçmişe Bağlı Değil.

Daha iyi bir yarın yaratmak için geçmişi serbest bırakın.

  1. Kalbiniz İçin Daha Az Yer.

Kalbinizi anlamlı şeylere yatırın.

  1. Daha Fazla Dinlenme Fırsatı.

Derin bir nefes al.

  1. İşleri Daha Kolay Bulun.

Daha az dağınıklığa sahip olun. İşleri daha hızlı bulun.

  1. Daha Küçük Bir Yerde Yaşayın.

Çoğu aile için ev, yapacakları en maliyetli yatırımdır.

  1. En Değer Verdiğinizi Gösterin.

En önemli olanı iletin.

Yorum Yap