Öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer?


her öksürük COVID-19 belirtisi midir? Öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer? İşte sorularınızın cevapları burada! Bir anda tıkandığınızı, bir anda boğazınızın kontrol edilemez bir şekilde kaşındığını hayal edin. Ne yaparsınız?

En doğal reflekslerimizden biri olan öksürük, bu ve bu gibi tetikleyiciler arkasından ortaya çıkan bir fenomen olarak hayatımızda yer alıyor. İçinde bulunduğumuz yüzyılın en çarpıcı fenomeni olan COVID-19 Pandemisi döneminde ise öksürmek insanlar için kaygılandırıcı bir olgu olmaya başladı. Kademeli normalleşme döneminde sosyal alanlarda yeniden kalabalık gruplar halinde barınmaya başlamışken, bindiğimiz metroda ya da oturduğumuz kafede öksüren birini duyduğumuz an çoğumuz endişeli bir şekilde öksüren kişiye bakıyoruz. Neden? Çünkü, bildiğimiz kadarıyla COVID-19 pandemisinin en yaygın görülen belirtileri arasında kuru öksürük de bulunuyor.

Öksürük Nedir?

Yukarıda birkaç örnekle zihninizde canlandırmaya çalıştığımız bir olgu olan öksürük, esasında göz kırpmak kadar doğal bir reflekstir. Tıp dünyasının öksürük hakkında yaptığı tanımlar derlenecek olursa öksürük; akciğerleri herhangi bir dış etmene karşı korumak üzere dizayn edilmiş ziyadesiyle kompleks bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Amacı, dışarıdan gelebilecek herhangi bir yabancı maddenin solunum yoluna erişimine engel olmaktır. Bu bağlamda baktığımızda, öksürüğün vücudumuzun savunma duvarına büyük katkı sağlayan bir refleks olduğu sonucuna varabiliriz.

Öksürük Neden Olur?

Yukarıda kullandığımız tanımımızı da göz önünde bulundurduğumuz zaman öksürüğe sebep olabilecek birçok şey olduğunu tahmin edebilirsiniz. Tahmin edebildiğiniz bütün sebeplere ek olarak, aşağıdaki etmenler de insan vücudunun öksürük refleksi geliştirmesini tetikler ve vücutta öksürüğe sebep olur:

  • Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu
  • Alt Solunum Yolları Enfeksiyonu
  • Soğukalgınlığı, Grip ve diğer İnfluenza türleri
  • Saman Nezlesi
  • Akciğer Pıhtısı ya da Akciğer Sönmesi

Bu listeyi incelerken, her öksürüğün yukarıdaki maddelerden biri veya birden fazlası yüzünden olmayabileceğini okuyucularımıza hatırlatmakta fayda var.

Öksürük Ne Kadar Sürer?

Öksürüğün ne kadar sürdüğü, esasında bizlere bu öksürüğün neye karşı bir savunma mekanizması olduğunu anlamamız noktasında birkaç ipucu sunabilir. Akut öksürük olarak da bilinen ve en fazla üç haftaya kadar hafif şiddetle kendisini hissettiren öksürük türü, genelde influenza türlerinden kaynaklanan enfeksiyonların habercisi olarak karşımıza çıkar. Üç hafta boyunca kendini öyle ya da böyle hissettiren bu öksürük türü, doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ve dinlenme ile kişinin rutin hayatına müdahale etmeden geçip gidebilecek bir türdür. Ancak, kişinin öksürüğü üç haftadan uzun bir süredir devam etmekte ise, yapılması gereken muhakkak doktora başvurmaktır. Üç haftadan uzun süren öksürükler, başka şeylerin habercisi olabilir.

Öksürük Nasıl Geçer?

İnsanlar olarak hepimiz, her hastalığımız sonrasında bir şeyler öğreniriz. Hastalıklar her bünyede farklı şiddet ve süreçlerle karşımıza çıktığından, esasında her bünyenin belli hastalıkları atlatma şekli farklıdır. Örneğin, alerjik bünyelerde bahar nezlesi doktor kontrolünde ilaç kullanımı olmadan kolay kolay geçmezken; alerjisi olmayan bünyeler bahar nezlesini herhangi bir ilaç kullanmadan ve rutin hayatını sekteye uğratmadan atlatabilir.

Ancak burada önemli bir nokta bulunmaktadır. O da şudur ki, hafif veya şiddetli olduğu fark etmeksizin hastalık semptomu gösterdiğiniz zaman, evde istirahat seçeneğinden önce doktorunuza başvurmanız şiddetle tavsiye edilir. Kişi ilaç kullanarak hastalığını atlatmak istiyorsa da, bunu muhakkak doktor kontrolünde ve doktor tavsiyesi üzerine yapmalıdır.

Bu önemli maddelerden bahsettikten sonra şimdi öksürüğü geçirmemize yarayacak bazı yollardan bahsedebiliriz.

1) Bol sıvı tüketimi: Şayet öksürüğünüz soğuk algınlığı temelli ise, bol sıvı tüketmeniz sizin açınızdan fazlasıyla önem taşımaktadır.

2) Zencefil: Zencefil yapısı gibi sadece öksürüğü değil, aynı zamanda öksürükle beraber gelebilen bulantı ve ağrıyı geçirmek noktasında da şifa özelliğine sahiptir. Dilimlenmiş taze zencefillerinizi demleyerek rahatlatıcı bir çay tüketebilir; yoğun zencefil tadını bastırmak için bal ya da limon kullanmayı tercih edebilirsiniz.

3) Tuzlu su: Bahsettiğimiz iki yöntem haricinde tuzlu su gargarası yöntemi de boğazdaki enfeksiyonu söktürmek, boğazdaki mikrobu temizlemek ve öksürük şiddetini azaltmak için halk arasında kullanılan yaygın yöntemlerden biridir.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden sonra tekrar belirtmek gerekir ki, hastalık ve belirtileriyle olan mücadelenizde en etkili çözümü size her zaman doktorunuz sunacaktır.

Yorum Yap