Organik Arama Nedir? Organik Arama Hakkında Önemli Bilgiler


Bu yazıda organik arama nedir, organik trafik kaynakları nelerdir, organik arama sıralaması nasıl etkilenir, organik motorlarının trafik ayarları nasıl değiştirilir, varsayılan arama motoru ayarlamaları gibi konular anlatılmıştır.

Organik Arama Nedir?

Google Analytics internet sitesine gelen trafiğin nereden geldiğini belirlemek için bir ayrım yapmaktadır. Örneğin sitenize gelen ziyaretçi diğer sitelerden referans alarak mı buraya yönlendirildi yoksa ücretli reklamların sayesinde mi geldi? Raporlar kısmında bu trafik bölümüne organik arama trafiği denmektedir.

Organik arama, her arama motorunda bulunan bir algoritma sayesinde ortaya çıkan arama sonuçlarının tümünü kapsamaktadır. Bu algoritma arama motorunun işlem operatörü tarafından belirlenmektedir. Bu yüzden her bir arama motoru için farklılık göstermektedir. Ücretli reklamlar açısından düşünüldüğünde, ne kadar ücret ödenirse o kadar reklam anlamına geldiğinden, organik arama bundan tamamen farklıdır.

Örneğin Google Analytics en bilindik arama motorlarını otomatik olarak tanıyıp, arama trafiğini bu kaynaklarla eşleştirmektedir. Bu arama motorları vasıtasıyla internet sitesine yönlendirilen bir trafik raporlarda organik arama trafiği olarak yer almaktadır. Bu listenin dışında bulunan başka bir arama motoruyla yapılan ziyaretler yönlendirme trafiği olarak kabul edilmektedir.

Raporlarda bu verilerin nasıl görüneceği veya organik aramanın verileri nasıl etkileyeceğinin ayarları yapılabilmektedir. Bilindik arama motorlarının listesi eklenebilir, silinebilir veya yeniden düzenlenebilir.

Organik Trafik Kaynakları Nelerdir?

Kaynak (Source)

Araç (Medium)

Anahtar Kelimeler (Keywords)

Kampanyalar (Campaigns)

  1. Kaynak (Source): Bir internet sitesine yapılan her yönlendirmenin bir kaynağı bulunmaktadır. Bir siteye ulaşmanın çeşitli kaynakları bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir:
  • “google” (bir arama motorunun ismiyle)
  • “facebook.com” (yönlendirmeyi sağlayan internet sitesinin ismiyle)
  • “spring_newsletter” (bültenlerinizden birinin ismiyle)
  • “doğrudan” (kullanıcının site linkini doğrudan tarayıcıya girmesi veya sitenin yer işaretlerine eklenmesiyle)
  1. Araç (Medium): İnternet sitesine yapılan her yönelendirmenin bir aracı bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
  • Organik Arama (ücretsiz arama)
  • Ücretli Arama (tıklama başına ödemeli)
  • Yönlendirme
  • E-posta
  • Hiçbiri (doğrudan trafiğin herhangi bir aracı olmaması)
  1. Anahtar Kelimeler (Keywords): SSL araması yapıldığında anahtar kelimenin belli bir değerinin olmasıdır.
  2. Kampanyalar (Campaing): Google Ads’in bir kampanyası veya oluşturulan başka özel kampanyalar yoluyla yönlendirmenin yapılmasıdır.

Organik Arama Sıralamasının Etkilenmesi

SEO’nun amaçlarından bir tanesi de bir internet sitesinin arama motorlarının arama sonuç sayfasındaki sıralamasını etkilemektir. Çok çalışma ve sabır gerektiren bu işlem olmasına karşın internet sitesinin organik aramalarda en üst sırada çıkacağının bir garantisi yoktur. SEO ajansları genelde saat başı 76 ile 200 dolar arası ücret talep etmektedirler. Birçok durumda bu çaba meyvelerini vermektedir. Google Analytics uzmanı Avinash Kaushik’e göre eskiden arama motoru kullanıcılarının %86 gibi biro ranı organic arama sonuçlarını tercih etmekteydi. İnternet sitesi operatörleri Google AdWords kampanyası gibi bir seçenekle reklamlı gönderilerden gözle görülür bir şekilde daha fazla trafik elde edebilmektedirler.

Eğer reklam verilen aramalarla aynı sayıda hit alınmak isteniyorsa bunun malğiyeti organic arama uyumlaştırılmasından çok daha fazla maliyetli olabilmektedir. SEO için tıklama başına maliyet ödeme yapılan reklamlardan genellikle daha düşüktür.

Organik Aramadaki Sıralama Nasıl Etkilenir?

Organik arama sıralamasını etkilemenin bir çok yolu bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

  • İç veya dış bağlantı linklerinin yapısıyla
  • Backlink (geri bağlantı) yapısıyla
  • Teknik faktörler (Link uzunluğu, yüklenme süresi gibi…)
  • İçeriğin kalitesi ve yapısı
  • İçeriğin videolar ve resimler yoluyla zenginleştirilmesiyle
  • Mobiil uyumlu hale getirilmesiyle
  • https şifreleme yoluyla

Bütün organik aramalar kısaca sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon olarak iki ana başlığa ayrılabilir. Sayfa içi optimizasyonda internet sitesi ayarlarının yapılması gerekmektedir. Bu sayede içerik, iç bağlantı link yapıları, yönlendirme ve yüklenme süreleri etkilenir. Sayfa dışı optimizasyonda ise internet sitesinin dışındaki unsurlar etkilenmektedir. Hedef bağlantıların kurulması veya sosyal medya kanallarındaki aktiviteler buna dahildir.

Arama Motorlarının Trafik Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Google Analytics’in Admin ayarlarından yapılabilen bu değişikliklerle arama motorları eklenebilir, düzenlenebilir, yeniden sıralanabilir veya çıkartılabilir.

  1. Google Analytics’te oturum açmak
  2. Admin kısmına tıklayıp, düzenlenmek istenen “account” (hesap) veya “property” (özellik, varlık)’yi seçmek
  3. Property sütununda “Tracking Info>Organic Search Sources” (İzleme Bilgisi>Organik Arama Kaynakları)’na tıklamak
  4. +Add Search Engine (+Arama Motoru Ekle)’ye tıklamak
  5. Hangi Domain (Alan) isimlerinin ve sorgu parametlerinin olacağını belirtmek. Ek olarak bir sorgu parametresi, arama motorunun ismi ve hangi yolları içereceği gibi bilgiler de özelleştirilebilir. (Google Chrome için sorgu parametresinin boş bırakılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede Google Analytics bu alandan gelen her yönlendirmeyi “Organik Arama” olarak Kabul edecektir.)
  6. Create (Oluştur)’a tıklamak

Zaten ekli bulunan bir arama motoruyla ilgili değişiklik yapmak için “edit” (düzenle) veya “delete” (sil) kısmına tıklanabilir. Listeyi düzenlemek için arama motorunun solunda bulunan noktaları aşağıya yukarıya sürüklemek yeterli olacaktır.

Varsayılan Arama Motoru Listesi

Listeye Google Analytics’in şu sayfasından ulaşılabilir: https://support.google.com/analytics/answer/2795821?hl=en#zippy=%2Cin-this-article

Varsayılan Arama Motoru Listesine Nasıl Dahil Olunur?

Googleanalytics-serequests@google.com adresinden iletişime geçilerek arama motorunun varsayılan arama motoru listesine eklenme talebinde bulunulabilir. Bu tür istekler yılda en az bir kere (genelde daha fazla) incelenmektedir. Belirtilen arama motorunun önemli bir trafik hacmi olup olmaması gibi belli açılardan incelenip, dahil edilme iişlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Yorum Yap