Ram Nedir


Ram nedir, ne işe yarar, görevi nedir, bilgisayarınız hangi ram modelini destekler v.b konularda ram ile ilgili merak ettiğiniz ve işinize yarayacak bütün bilgilerden ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğim.

Ram nedir :

Ram bilgisayarın ihtiyacı olan bilgileri geçici olarak hızlı bir şekilde depolayan bellektir. Bilgisayarların, telefonların, tabletlerin ve diğer cihazların ram kullanımına ihtiyacı vardır. Telefon ve tabletlerde şuan 4 gb ram işinizi görürken bilgisayarda ise en az 8 gb ram olması bilgisayardan en iyi verimi almak için gereklidir. Ramı kısaca açıklamak gerekirse cihazın geçici olarak yani kısa süreli ihtiyacı olan verileri depolar (düşünür). Ram Cihazınızın perfonmansında, hızında, açılış hızında, oyun oynarken aldığınız perfonmansda, cihazınızın kasmaması v.b önemli rol oynar, tabiki ramın dışında da işlemci gibi önemli parçalar vardır.

Ramın DDR2, DDR3, DDR4 gibi çeşitleri vardır bu konuda söyleyebileceğim DDR3 ram modeli DDR4’den daha eski, yavaş ve MHz oranı daha düşüktür. Ramın yüksek olmasının yanında aldığınız ramın DDR ve MHz ne kadar yüksekse o kadar daha iyi verim alırsınız.

Bütün ramlar her bilgisayar için uyumlu değildir ve bilgisayarınızın ram miktarını istediğiniz kadar arttıramazsınız. Bu konu anakartınız ile ilgilidir, anakartların hepsi birbirinden farklıdır. Bazı anakartlar DDR4 ramı desteklerken bazı anakartlar DDR3 bazıları ise hem DDR3 hemde DDR2 ram modelini desteklemektedir. Bunun yanında bilgisayarınızın ram boyutunu istediğiniz kadar yükseltemezsiniz. Anakartların ram desteği konusunda da belli bir limiti vardır her anakartın maksimum ram miktarı desteklediği farklıdır ancak örnek verirsek 16 GB’ye kadar ram miktarı destekleyen bir anakarta 16 GB’den fazla ram takdığınız durumda anakartınızın maksimum desteklediğinden daha fazla ram miktarı olduğu için cihazınız açılmayacaktır. Bunun yanında da bilgisayarların ve leptapların ramları farklıdır ram alırken bu konuya dikkat edin masaüstü bilgisayarda da olduğu gibi leptaplarında kendilerine ait DDR3, DDR4 ram modelleri bulunmaktadır. Leptap ramı masaüstü bilgisayar ramına göre biraz daha küçüktür.

Bilgisayarınızın anakartının desteklediği ram modelini ve anakartınızın maksimum desteklediği ram mikarını öğrenmek için AIDA 64, CPU-Z gibi programları kullanabilirsiniz.

Bunu insan beynine de benzetebiliriz mesela bilgisayarınızda aynı anda arka planda çalışan programlar var ve arka planda çalışan programların dışında aktif olarak kullandığınız bir program olsun bu programlar ramda geçici olarak yer kaplar, insan beyniyle karşılaştırısak bir işle uğraşıyorsunuz bu işi yaparkende bir taraftanda farklı konular ve anılar aklınıza gelir ve bunları düşünürsünüz. İnsan beyni kapasitesi ne kadar iyiyse aynı anda o kadar fazla işi yapabilir ve aynı zamanda anı, konu veya yaptığı iş hakkında daha fazla düşünebilir. Ram kapasitesi ne kadar yüksekse arka planda o kadar fazla program çalışabilir ve yüksek ram harcayan programlarda veya oyunlarda o kadar iyi perfonmans alırsınız. DDR3 ve DDR4 gibi bu durumlarıda karşılaştırırsak DDR3’ü küçük çocuk hafızasına, DDR4’ü ise yetişkin birinin hafızasına benzetebilir. Yetişkin biri  küçük çocuğa göre hafızası daha fazla gelişmiştir.

Yorum Yap