Script kurulumlarında her script farklı ve birçok ayar gerektirir. (her scriptin kendine özel ayarları, php sürümleri v.b) Açıklama biraz karışık gelmiş olabilir ancak size vereceğim bütün bilgilerden sonra her türlü scripti kolaylıkla kurabilmeyi ve oluşacak herhangi bir hatada yüksek oranda çözebileceksiniz.
SCRİPT KURULUMU NASIL YAPILIR? (Kolay ve Detaylı Anlatım)
Bahsedeceğim ilk 2 aşama zaten bu işe başlayanların çoğunun bildiği aşamalardır ancak bilmeyen yeni başlayan arkadaşlar için script kurulumunu en baştan detaylı bir şekilde anlatacağım. Bütün aşamaları okuduktan sonra her türlü scripti kolaylıkla kurabileceksiniz.
Script Kurulumu
1- Script İndirme
Satın aldığınız veya internetten ücretsiz olarak indirdiğiniz scripti rardan çıkartın.
2- Scripti FTP Sunucusuna Atmak
FTP sunucusuna atmak için Hostinginizin Cpanelinde dosya yöneticisi kısmını kullanabilirsiniz ancak ben Filezilla uygulamasını kullanıyorum ve size de bu uygulamayı kullanmanızı öneririm. Filezillayı kullanma nedenim kullanımı basit ve her script yükleme-güncellemesi yapacaken sürekli internetden cpanele giriş yapmamak zorunda kalmıyorum, kısacası uğraşmayı sevmem. Filezillayı bir kere hostingimize bağladığımızda daha sonralarında otomatik hostinge bağlanır ve istediğimiz gibi script silme-yükleme-güncelleme-ayar yapabiliriz. Biraz reklam yapmış gibi oldum her neyse konumuza dönelim. Filezillaya gerekli bilgileri ( FTP Ana bilgisayar adı, FTP kullanıcı adı ve FTP şifre) girin. Bu bilgileri hostingi aldığınız siteden bulabilirsiniz FTP kullanıcı adı ve FTP şiftesi cpanele giriş yaparken kullandığınız bilgilerdir.
3- Veritabanı Oluşturmak
Hemen hemen bütün scriptleri kurarken veri tabanı bilgileri girmek zorunludur veri tabanı sitenizdeki bilgileri tutar sitenize üye olan hesaplar, ayarlarınız v.b
Yüzlerce script kurduğumu söyleyebilirim ancak aralarından sadece iki tane veri tabanı olmadan çalışan scriptle karşılaştım, veri tabanı olmadan çalışan scriptler çok nadirdir.
– Veri tabanı oluşturmak için Cpanele giriş yapın.
– Veri tabanları kısmından MYSQL® Veritabanları yazan yere tıklatın.
– En üstde çıkan veri tabanı oluştur yazan kısma veri tabanınızın adının ne olmasını istiyorsanız yazın ve Veritabanı Oluştur butonuna tıklayın.
– Veri tabanı kullanıcı adı oluşturduktan sonra aynı sayfada biraz aşağıda MSQL kullanıcıları yeni kullanıcı ekle kısmından kullanıcı adı ve şifre oluşturun.
– Veri tabanı ve kullanıcı adı oluşturduktan sonra en alta Veritabanı kullanıcı Ekle kısmından oluşturduğunuz kullanıcı adını ve veritabını seçin ekle butonuna tıklayın.
– Bütün kutucukları işaretlemenizi öneririm ancak sizin tercihiniz, gerekli gördüğünüz kutucukları işaretleyin ve en alta Değişiklikleri Uygula butonuna tıklayın.
Veri tabanı oluşturdunuz.
4- SQL Dosyasını Veritabanına Atma ve Scripti Veritabanına Bağlama
Bazı scriptler SQL dosyasını veritabanına atmamızı isterken bazı scriptlerde install dosyası vardır ve scripti FTP sunucunuza atıp web siteye girdiğiniz zaman anında install bölümü çıkar veya siteadı.com/install olarak url girdiğinizde çıkmaktadır. Database adı, Veritabanı oluştururken oluşturduğumuz kullanıcı adı ve şifreyi girdiğimiz zaman sql dosyasını otomatik veritabanına kendisi atmaktadır.
SQL dosyası sadece veritanına atılır, veri tabanına atmak için ;
– Cpanele giriş yapın.
– Veri tabanları kısmından phpMyAdmin yazan kısma tıklayın.
– Sağda veri tabanınızın adı yazan yere tıklayın.
– Ekranın üstünde ve ortada yazan İçe aktar bölümüne tıkayın.
– Dosya seç kısmından scriptinizin SQL dosyasını seçin ve en altaki git butonuna tıklayın. Sql dosyasını veri tabanına attık şimdi script ve veri tabanını bağlamamız lazım.
– Oluşturduğunuz veritabanını scripte bağlamanız için oluştururken kullandığınız veri kullanıcı adı, şifre ve database girmeniz gerekir bu bilgileri de bir sonraki aşamada nereye girmenizi söyleyeceğim.
– bir sonraki aşama; hemen hemen yüze yakın script kurdum bütün scriptlerde veritabanı bilgilerimizi girdiğimiz php dosyası farklıdır ancak çoğu scriptlerde veritabanı bilgilerimizi girdiğimiz php dosyası adıları ” connect, db, database, dbcon v.b ” olur. Bu php dosyası genellikle diğer klasörlerin içinde olur. Scripti satın aldıysanız satıcıdan yardım alabilir veya php dosyasının yerini öğrenebilir ve bilgilerinizi girebilirsiniz, eğer internetden indirdiyseniz scripti indirdiğiniz sitede kurulumu genellikle yazar veya scripti indirdiğiniz rarda kurulumu anlatan bir not defteri vardır ancak kurulumu ile ilgili bilgi olmayan birçok script bulunmaktadır.
– Veri tabanınızı dığru php dosyasına girdikten sonra bu dosyayı ftp sunusuna atın eğer doğru bir şekilde attığınızdan emin değilseniz sunucudan veritabanı gireceğiniz php dosyasını silin ve veritabanı bilgilerinizi girdiğiniz php dosyasını ftp sunucusuna atın.
Basit scriptler bu adımlardan sonra çalışmaktadır ancak scriptiniz hala çalışmadıysa farklı ayarlar gerektiyor demektir installi scriptlerden bahsettikten sonra bu ayarlardan bahsedeceğim.
5- İnstall olarak kurulan scriptler
İnstall klasörü olan scriptlerde sql dosyası genellikle olmamaktadır ve scripti FTP sunusuna attıp siteye giriş yapıp veya siteadı.com/install olarak siteye girdiğimizde install sayfasına veritabanı bilgilerimizi girdikten sonra otomatik sql’yi kendisi oluşturmaktadır. İnstall scriptlerin kurulumunda database adı, veri tabanı oluşturuken kullandığımız veri tabanı kullanıcı adı ve şifre istemektedir. Datase genellikle localhost olur ancak localhost değilse hostingi aldığınız site de bulabilirsiniz bulamazsanızda hostingi aldığınız sitenin müşteri hizmetleriyle iletişime geçin. Bazı install kurulumlarında veri tabanı bilgilerinin yanında admin hesabı oluşturma gibi detaylarda vardır.
Bahsettiğim aşamaları eksiksiz ve doğru bir şekilde yaptınız çoğu script bu adımlardan sonra çalışmaktadır ancak bazıları daha farklı ayarlarda gerektirmektedir. Scriptiniz sql dosyasını veri tabanına yükleyip veri tabanı bilgilerinizi girdiğiniz php dosyasını ftp sunusunda atmanıza rağmen site açılmadıysa veya scriptinizde install klasörü olmasına rağmen ve install klasörüne giremediyseniz, İnstall klasörüne girdiniz kurulumu tamamladınız ancak site açılmadı bu durumları yaşıyorsanız diğer ayarlara geçelim.
6- Site PHP Sürümü Ayarlama
Her script belli bir php sürümlerinde çalışır ve siteler genellikle kendiliğinden 7.2 php sürümüne ayarlıdır. Çoğu ve eski scriptler 5.3-5.6 php sürümü arası yeni olan çoğu scriptler ise genellikle 7.0-7.3 php sürümü arası ile çalışmaktadır bazı scriptler ise 5.5 gibi sadece tek php sürümünde çalışabilmektedir.
PHP sürümü ayarı için;
– Cpanele giriş yapın
– Yazılım kısmından MultiPHP Yöneticisi kısmına tıklayın
– Burada hangi scripti kullandığınız hakkında bilgim yok sizinde sitenize uygun php scriptini bulabilmeniz için sırayla en yüksek php sürümünden en aşağıya doğru tekrar vurguluyorum sırayla bütün php sürümlerini denemenizi öneririm. Her sürüm seçtiğinizde sitenizin sayfasını tekrar yenileyin.
– Php sürümü değiştirmeniz için bu sayfada php sürümünü değiştireceğiniz alan adının sağda bulunan kutucuğunu işaretleyin ve sol üste php sürümünü seçip uygula butonuna tıklayın. Her php sürümü değiştirirken bu şekilde değiştirebilirsiniz.
7- Cron job Emri
Bazı scriptler cronjob emri istemektedir ve bu scriptlerin genellikle kurulum dosyası bulunur cronjob emri için
– Cpanele giriş yapın
– Gelişmiş kısmındaki Cron İşleri kısmına tıklayın cron job emirini nasıl vermek istiyorsanız ( dakikalık,saatlik,günlük v.b) seçin ve scriptinizin kurulum not defteri varsa zaten cronjob emri komutu bu scriptin kurulumu yazan not defterinde cronjob komutu bulunmaktadır bu komutu komut yazan kutucuğa kopyalayın ve Yeni Cron İşi Ekle butonuna tıklayın.
8- CHMOD İzni
CHMOD izni genellikle flash oyun scriptlerinde gereklidir. Filezillayı açıp scriptinizin kurulu olduğu yeri açın ve kurulum dosyasında veya scripti indirdiğiniz site de yazan kurulum bölümünden hangi dosyalara CHMOD emri gerekiyorsa Filzeillada bu klasöre sağ tıklayın en alta dosya izinlerine basın ve kurulumda bahsedilen gerekli sayıları yazın bu sayı genellikle 777’dir.
9- HTTP/HTTPS
Https alan adınızın seltifikalı ( güvenli olduğunu belirtir ) Bazı scriptler http veya https’ye göre sadece ayarlıdır alan adınızın “url” kısmında www den önce http yada https ile başladığına bakın. Scriptinizin seltifikalı olu olmadığını öğrendikten sonra scriptin içindeki dosyaları karıştırın ve kodları inceleyin http ile başlıyorsa ancak alan adınız https ile başlıyorsa bu httplerin sonuna s ekleyin durum tersiyse bu zıttını sondaki s’leri silin ve hepsini ayarladıktan sonra bu ayarladığınız php dosyalarını ftp sunucusuna atın yakın zamanda kurduğum scriptin admin paneli bu şekilde çalışmıştı.
Bu yaptıklarınız ayarlarda bile script hala çalışmıyorsa elinizdeki script yüksek olasılıkla bozuk bir scriptir. İnternerde bir sürü bozuk, eksik kodlanmış, yanlış kodlanmış, eksik, çalışmayan, lisans gerektiren script bulunmaktadır en son kurduğum 2. script de bunlardan birisiydi.
Bu işlerde acemiyken ben çok fazla sorun yaşamıştım bu zamanlarda hosting ve domaini aldığım siteninin müşteri hizmetlerinden yardım almıştım ve bu konular hakkındaki bütün bilgileri onlardan öğrendim ama her domain ve hosting satan firma bu kadar ilgili ve yardımsever değildir bu nedenle benle aynı zorlukları yaşamamanız için bu yazıyı yazıyorum. Merak ettiğiniz, sorun yaşadığınız veya görüşleriniz için yorum kısmına yazabilirsiniz.
Web sitesi kurmak için domain ve hosting gereklidir. Hostingle ilgili bilgi almak için buraya domain hakkında bilgi almak için buraya tıklayın. Aynı zamanda site nasıl açılır ve blog sitesi açarak para kazanma konumuza bakabilirsiniz.