SEO Uyumlu Makale Yazarak Google’de Üst Sıralara Çıkmak! SEO uyumlu makale nasıl yazılmalı? Makele ve içerikler hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? makale üretmenin püf noktaları? Seo uyumlu makale yazmakla ilgili ayrıntılı bilgiler.
1. SEO Uyumlu Makale Yazmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Anahtar Kelimelerin doğru yerlerde kullanıldığından emin olunmalıdır.
- Meta Tanımda (Meta Özet): Uzunluğu 150 ile 160 karakter arasında olmalıdır.
- Makalenin İçinde: H1’den H6’ya kadar başlıkların kullanılması ve bu başlıklarda anahtar kelimelerin yer alması önemlidir.
- Resim İsimlendirmesi ve Resim Etiketleri
- Anahtar kelimelerin aşırı kullanılmasının içeriğin okunmasını zorlaştırmaması gerekmektedir. Makalenizi anahtar kelimelerle doldurmayın! Önemli olan nokta anahtar kelimelerin olması gerektiği yerlerde kullanılıp, insanların okumaktan zevk alıp, bir şeyler öğrenebildikleri makaleler ve içerikler oluşturmaktır. Anahtar kelimeler makalenin içine doğal bir şekilde yerleştirilmelidir. Makale bittikten sonra baştan sonra bir tekrar edilip, anahtar kelime yerleşimine bakılması yerinde olacaktır.
2. İçeriğin Yapılandırılması
Harika bir içerik eğer sağlam bir yapıya sahip değilse çok işe yaramamaktadır. Makalenin ana bölümlerinin belirlenip, onları ayırmak faydalı olacaktır. Bir kere yapı belirlendikten sonra her bölüm için düşünceler sıraya konmalı ve bu düşünceleri organize etmek için zaman ayırılmalıdır.
3. Akılda Kalıcı Bir Başlık Yazılması
Başlık konusu çok önemlidir, akılda kalıcı ve okuru makalenin konusuyla ilgili aydınlatıcı bir başlık olmazsa olmazlardandır. Bu konuda şunlar yapılabilir:
- Anahtar kelimelerin başlığın başında kullanılması
- Başlığın 60 karakterden az tutulması
- Konuyla alakalı bir başlığın yazıldığından emin olunması
Başlığın uygunluğu şu linkten teyit edilebilir:
Makalenin veya yazının yazım kuralları, okunurluk ve başlık uzunluğu gibi kriterler açısından değerlendirildiği çeşitli araçlar mevcuttur. “Google Search Preview”, yani “Google Arama Önizlemesi” de kullanılabilir.
Öneri: Başlıkta “en iyi”, “harika”, komik”, “bedava”, nasıl”, şaşırtıcı” gibi kullanıcılar duygusal anlamda cezbeden kelimelerin kullanılması önerilir.
4. SEO Uyumlu URL Oluşturulması
İyi tasarlanmış URL’ler SEO unsurlarından birisidir. Arama sıralamasında da çok etkilidirler. Bu konuda aşağıdaki maddeler izlenebilir:
- Her sayfada hedef anahtar kelimenin olması. Sitenin arama görünürlüğünü artırı.
- URL’deki (linkteki) gereksiz kelime kalabalığında kurtulmak. Ortalama bir link 60 karakter veya 3 ile 5 kelime aralığında olmalıdır.
- Kelimeleri ayırmak için kısa çizgi kullanılması. Örnek: guncelbilgileri.com/seo-uyumu-makale-nasil-hazirlanir/
- Küçük harflerin kullanılması. Büyük harfler linklerin yeniden yönlendirilmelerine veya 404 sayaf bulunamadı türünde hatalara neden olmaktadır.
- Geveleme tarzındaki kelimelerdi sık kulanımından kaçınmak. Ama, bu, şu, yine, bir gibi…
Kötü Örnek: guncelbilgiileri.com/bir-guvercin-beslemenin-ucuz-ama-etkili-yöntemi-sudur-ki/
Güzel Örnek: guncelbilgileri.com/guvercin-beslemenin-etkili-yontemleri/ gibi…
5. Kısa Paragrafların Kullanılması
Akılda kalması gereken önemli şeylerden biri paragrafların kısa tutulmasıdır. Her bir cümle için ayrı bir paragraf oluşturulmasına gerek yoktur ama her paragraf kendi içinde anlam olarak uyumlu olmalıdır. Ortalama 2 veya 3 cümle uygundur. Gerekirse maddelendirme yöntemi gibi okunmayı kolaylaştıran yöntemlere başvurulabilir. Her paragrafın kendi içinde uyumlu olması başka bir konuda uzun uzun anlatılması gereken bir konudur ama kısaca özetlemek gerekirse şunlara dikkat edilmesi iyi olur:
- Makalenin, yazının, içeriğin bir giriş, bir gelişme ve bir sonuç bölümü vardır.
- Giriş ve sonuç anlam olarak birbirine benzer. Girişte ne anlatılmak isteniyorsa çok kısa bir tanımı, neler anlatılacağı (sıralama yapıldıysa gelişme bölümünde bu sıralamaya dikkat etmek gerekir) ve varsa konuyla ilgili iddialar yazılmalıdır. Eğer bilimsel bir makale veya tez yazılıyorsa uyulması gereken birçok maddenin olduğu ve bunlara uyulmazsa yazının kabul dahi edilmeyeceğini görülebilir. Bu tür makalelerde özet, giriş, gelişme, sonuç, kaynakça, indeks gibi birçok madde de bulunmaktadır. Yazılan içerikler için bu derece detaylara gerek yoktur. Sadece özenli hazırlanmış ve sıkmayan, okunması kolay bir giriş yapmak uygun olacaktır.
- Gelişme kısmı makalenin en uzun kısmıdır. Burada konu ne kadar bölümlendirerek anlatılırsa okunurluk o derece yüksek olacaktır. Bir konuyu açıklamayı bitirdikten sonra o konudan tekrar bahsedilmesi doğru değildir. Bir paragrafta bahsedilen bir konunun diğer paragraflarda bahsedilmesi, makalenin okunurluğu açısından akıcı olmayacaktır. Örneğin bu yazıda, kısa paragraflarla ilgili denilecek maddeler hem burada hem ilerleyen bölümlerde bahsedilirse doğru olmaz. Konunun başlanıp ve orada bitirilmesi gerekmektedir.
- Sonuç bölümü de girişe çok benzemektedir. Yine kısaca makalenin ne anlattığından ve varılan sonuçlar özet şeklinde sunulur.
- Bir yazıda zaman uyumu ve gramer (yazım) kuralları çok önemlidir. Dil’i geçmiş zaman kullanılıyorsa bu aynen devam ettirilmelidir. Birincil şahıs bir bakış açısı kullanılıyorsa birde üçüncül tekil bakış açısına dönülmemelidir.
Makale veya blog yazıları kimsenin SMS ortamı değildir. Yazıların okunur olması önemlidir. Aslında SMS gönderirken bile yazım kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
6. Meta Özetin veya Meta Açıklamanın Uyumlaştırılması
Google’ın arama sonuçlarında başlığınızın altında gösterdiği kısım, aynı zamanda içeriğinizi bir özeti olan bu meta özet kısmıdır. İçeriğin veya makalenin Google aramalarında nasıl görünmesi isteniyorsa ona göre bir yazı yazılmalıdır. Tanım uzunluğu 150-10 arası karakterdir. Makalenin ve içeriğin neyle ilgili olduğunu açıklayan bu kısım çok önemlidir.
7. Resimlerin Uyumlaştırılması
İçeriğe resim eklemek her zaman okuru etkileyen ve yazının okunmasını kolaylaştıran bir yöntemdir. Görsellerin uyumlaştırılması da geleneksel bir SEO yöntemidir. Google Görseller araması, resimlerdeki metinleri okuyamamakta ama görsel içeriğini okumaktadır. Bu sebeple uygun bir görsel açıklaması, görsel başlık ismi, dosya isimleri ve alt metin isimleri verilmelidir.
8. Konuyla İlgili Linklerin Eklenmesi
Makaleye ve içeriğe bazı ek linkler eklenebilir. Bu linkler istatistikleri göstermek veya konuyla alakalı daha fazla bilginin yer aldığı linkler olabilir. Makaleye iç veya dış bağlantılar eklemekten kaçınılmamalıdır. Okurlara konuyla alakalı daha detaylı bilgiler sunulmasını sağlayan bu madde okurlara çeşitli kolaylıklar sağlayacaktır. İç bağlantılar oluşturulması kullanıcının sitede veya blokta daha fazla zaman geçirmesine neden olur. Wikipedia gibi dış bağlantıların oluşturulması sayesinde de kullanıcı ile site arasında bir görev oluşturacaktır. Bağlantılara açıklayıcı bir metin girilmesi, bağlantının ne olduğuna dair kullanıcılara gerekli bilgilerin verilmesini kolaylaştıracaktır.
Ne kadar link eklenmesi gerektiği konusu belirsizdir. Makul sayıda link kullanılması iyi olacaktır. Bu linklerin konuyla ilgili ve okuyucuya yararlı linkler olması gereklidir.
9. En İdeal İçerik Uzunluğunun Elde Edilmesi
Tipik bir blog yazısı veya makale/içerik en az 300 ile 500 kelime arasında olmalıdır. Uzun yazılar daha fazla beğeni alıp, sosyal medyada paylaşıldığından Google bunları tercih etmektedir. Uzun makalelerin ve içeriklerin sıralamada daha yükseklerde çıkma olasılığı yüksektir. En ideal (optimal) uzunluk 2,000 kelime civarıdır. Yalnız bu her seferinde 2,000 kelimelik bir makale yazılması anlamına gelmemektedir.
Bundan da önemlisi, en yararlı ve bilgilendirici içeriğin okurlara sağlanmasıdır. İçerik kalitesi, kelimenin miktarından daha önemlidir. Tavsiyemiz, en yüksek derece/okunma almış yazılarınızı bulup, bunları yazı uzunluğunun buna olan etkisinin açısı açısından incelemektir.
10. Makalenin Olduğu Sayfa Mobil Uyumlu Ve Amp Uyumlu Bir Sayfa Olmalı
Mobil veya tablet yoluyla internet kullanan kullanıcıların sayısı her gün artmaktadır. Arama motorları için sitenin veya blog’un mobil uyumlu olması şarttır çünkü artık Google mobil uyumlu olanları ön plâna çıkarmaktadır. Tasarımın da mobil uyumlu olması önemlidir. İçerikler arasında kolay geçiş yapılabilmesi, kullanıcıların ihtiyacı olan tüm bilgilere kolay ulaşılması sadece tasarımla değil ama sitenin veya blog’un hızıyla da alakalı bir durumdur. Yüklenme hızı daha yüksek olanlar daha çok tercih edilecektir. AMP (Accelerated Mobile Pages) yani “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” nasıl oluşturulur konusunda daha detaylı bilgiler için şuraya bakılabilir:
“Get Started” a basılır. AMP Website (AMP İnternet Sitesi), AMP Stories (AMP Hikâyeler), AMP Ads (AMP Reklamlar) ve AMP Email (AMP E-Posta) gibi seçenekler çıkar. İnternet sitesi için Website kısmı seçilmelidir. Burada ne yapılması gerektiği adım adım anlatılmıştır. Kodlama konusuna aşina olunması gerekmektedir. Aşağıdaki verilen linklerden de uyumluluk konusuna bakılabilir. İkinci site için ücretsiz deneme süresi bulunmaktadır:
11. İçeriklerin ve Makalelerin Düzenli Üretilmesi
İlgi çeken ve çok kaliteli bir makale yazılsa bile site içeriğinin düzenli olarak aktif tutulması ve güncellenmesi gerekmektedir. Arama motorları en iyi sonuçları sıralamak ister. Eğer düzenli bir yayın akışı yoksa siteniz (kaynağınız) iyi bir kaynak olarak görülmez. Haftada bir veya iki kere içerik girmeniz iyi bir başlangıç olacaktır. Bunun için yazma yeteneklerinin geliştirilmesi tavsiye edilmektedir.
12. Sosyal Medya Paylaşım Düğmelerinin Kullanılması
Bedava linkler elde etmenin en kolay yolu kullanıcıların makaleyi veya içeriği kolayca paylaşabileceği paylaş düğmeleridir. Güzel tasarlanmış bu düğmeler (butonlar) insanların onları tıklamaları için teşvik etmekte ve yayınlar da internet ortamında paylaşılmaktadır.
13. Yapısal Veri İşaretlemenin Yapılması
Yapısal veri işaretlerinin kullanılması arama motorlarının içeriği daha iyi incelemelerine yardım edecektir.
Bu linkten yayılan parçalara bölünmekte ve arama motorlarına her bir parçanın ne anlama geldiğinin açıklaması yapılmaktadır. Eğer link bir makale içeriyorsa, çıkan sayfada makalenin işaretlenmesi, URL ‘nin yani linkin girilmesi ve etiketlenmenin başlatılması gerekmektedir. Çıkan sayfada sağ tarafta başlık vurgulanmalı, işaretleme türü seçilmeli ve HTML oluşturulmalıdır. Çıkan kod kopyalanıp makalenin veya içeriğin kaynak kodu bu HTML ile değiştirilmelidir.
SEO uyumlu makale nasıl yazılmalı, makele ve içerikler hazırlanırken nelere dikkat edilmeli, makale üretmenin püf noktaları gibi konular hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulacağınızı umuyorum.