Günümüzde savunma sanayinde kullanılan SİHA’lar birçok görev için hizmet veriyor. İçerisinde insan olmadan uzaktan kumanda ile çalışan araç, üzerinde çeşitli bombalar da barındırmakta. Çokk zorlu görevlerin üstesinden gelebilen bu araç, görev sırasında oluşabilecek bir aksilik de ölüm olasılığınız sıfıra indiriyor.
SİHA
SİHA nedir, ne amaçla kullanılır ?
İlk yıllarda silahsız olarak üretilen bu araçlar sonrasında yapılan geliştirmeler ile silahlandırılmaya başlandı. Ülkeler tarafından askeri güç olarak da kullanılan bu araçlara, silahlı insansız hava aracı (SİHA) adı verildi. Birçok operasyona ve eğitime katılan bu araçlar ordulara büyük stratejik üstünlük sunmaya başladı. Peki bu araçların özellikleri neler, ne amaçla kullanılıyorlar? Siz de bütün bunları merak ediyorsanız hemen yazımızın devamını okumaya başlayın.
SİHA nedir?
Günümüzde savunma sanayinde kullanılan SİHA’lar birçok görev için hizmet veriyor. İçerisinde insan olmadan uzaktan kumanda ile çalışan araç, üzerinde çeşitli bombalar da barındırmakta. Çokk zorlu görevlerin üstesinden gelebilen bu araç, görev sırasında oluşabilecek bir aksilik de ölüm olasılığınız sıfıra indiriyor.
SİHA’lar nasıl ortaya çıktı?
Teknik olarak kayıtlara geçen ilk SİHA saldırısı, 1849 yılında Avustralya İmparatorluğu tarafından yapıldı. Bu saldırıda sıcak hava balonlarına bağlanan balonların belirlenen hedeflere havadan atılması ve patlatılması planlanıyordu. Saldırısırasında bombaların bir kısmı hedefi vursa da, bir kısmı rüzgardan dolayı hedeften saptı ve Avusturya askerlerin üzerine düştü.
Sonrasında ise gelişen teknoloji ile insansız hava araçları bambaşka ve son derece teknolojik bir hale evrildi ve günümüzdeki halini aldı.
Siha’lar neden ve nasıl kullanılıyor?
Dünya üzerindeki birçok ordunun SİHA’ları kullanmak için birden fazla sebebi bulunuyor. Ancak en etkili neden savaş sırasında pilot kaybının önüne geçmek.
Nasıl kullanıldığına gelecek olursak da, bu araçlar işlerinde insan bulunmadan bir komuta merkezinden uzaktan kumanda ile kullanılabiliyor. SİHA kullanıcıları komuta merkezinden uçağın üzerinde bulunan kameralar ile görüş sağlayabiliyor.
SİHA’ların kullanılmasına bir diğer sebep ise normal savaş uçaklarına kıyasla daha çok havada kalabilmeleri.
Dünyada hangi ülkelerde SİHA var?
Bugüne kadar sıcak çatışma içerisinde SİHA’ları kullanan ülke sayısı az olsa da bu sayı gün geçtikçe artacaktır.
Dünya genelinde yapılmış olan bir araştırmaya göre SİHA’ya sahip olan ülkeler Türkiye, İran, Irak, Azerbaycan, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İngiltere, İspanya, Fransa, Hindistan, Rusya, Çin, Kazakistan, Yunanistan, İsviçre, Güney Afrika Cumhuriyeti, Ukrayna, Ürdün, Belarus, Türkmenistan, İtalya, Gürcistan ve Tayvan’dır.
Türkiye’de bulunan silahlar
Türkiye’nin envanterine kattığı ilk SİHA 1990 yılında alınan İsrail yapımı Heron ve ABD yapımı GNAT modelleri oldu.
2000’li yıllara gelindiğinde Türkiye ABD’den GNAT’ın gelişmiş modelleri olan Predator ve Rapper isimli SİHA’ları istedi. Bu isteğine red cevabı alan Türkiye kendi SİHA’larını yapmaya karar verdi. Bu kararın ardından başlayan çalışmalar sonrasında Türkiye Bayraktarı üretti. Türkiye’nin ilk yerli SİHA’sı olan Bayraktar 250 kilogramlık mühimmatları taşıyabilmekte.
2017 yılında envantere alınan bir diğer SİHA ise Anka oldu. Tusaşın geliştirdiği Anka 200 kilograma kadar silah taşıyabiliyor.
Türkiye’nin üretmiş olduğu bu iki SİHA yine Türkiye’nin üretmiş olduğu roketleri kullanıyor.