TELEFONLA MÜKEMMEL FOTOĞRAFLAR ÇEK!!!


Her birimizin cebinde kameralı bir akıllı telefon var. Belki az belki çok, ama hepimiz fotoğraf çekiyoruz. Neden daha iyisini çekmek varken daha azıyla yetinelim? Gelin daha iyi fotoğraf çekmenin sırlarına hep beraber göz atalım.

TELEFONLA MÜKEMMEL FOTOĞRAFLAR ÇEK!!!TELEFONLA MÜKEMMEL FOTOĞRAFLAR ÇEK!!!

Çok uzun süredir mobil yani telefon fotoğrafçılığı ve videoculuğu ile uğraşıyorum. Bugün bu konu hakkındaki deneyimlerimi size aktarmak için buradayım. Hazırsanız ilk maddemiz geliyor.

Işık Belki De En Önemlisidir

Işık belki de en önemlisidir. Çektiğiniz fotoğrafların ne kadar aydınlık olacağı ve ne kadar yüksek ayrıntı içereceği sensöre giren ışık miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Çekeceğiniz nesneye ne kadar çok doğal veya yapay ışık isabet ederse çekeceğiniz nesne o kadar parlak ve ayrıntılı olur. Ancak çok fazla veya çok yakından ışığın isabet etmesi pürüzsüz yüzeylerde parlak alanların oluşmasına sebebiyet verebilir. Bunu bazı güneşli günlerde çekilen portre fotoğraflardan ve bazı eşyaların oval yüzeylerinden gayet iyi biliyoruz. Bu tür yansımaları ortadan kaldırmak için telefonlar için üretilmiş CPL filtreler kullanılabilir ancak kalitelilerini bulmak ve yüksek fiyatlar ödeyerek almak gerekir. Bu filtreyi ve daha fazla filtreleri ilerleyen zamanlarda detaylıca aktaracağım. Beni takipte kalın ;)

Gölgeler Önünde Kalsın

Çekeceğin kişi veya nesnenin gölgesinin senin tam önünde kalsın. Senin gölgen, veya çektiğin şeyin gölgesi her zaman tam karşında olsun. Nesne tam önünde olduğu için gölgen çekeceğin nesneyemi düşüyor? Biraz uzaklaş. Veya telefonunun çekim açısını biraz yukarıya doğru ayarla. Ama telefonunda optik zoom yoksa asla dijital zoom yapma bu kalitenin ciddi anlamda bozulması demektir. Biraz alttan bir kare yakalamak senin için sorun değilse biraz eğiledebilirsinde. Ancak sen kesinlikle bulunduğun yerden ve gölgelerden arındırılmış bir fotoğrafmı istiyorsun? O zaman mutlaka bir zoom lens almalısın. Ancak unutma! Ucuz sayılabilecek zoom lensler olduğu gibi kaliteleri de ona göredir. Kalite ne kadar az bozulursa benim için o kadar iyi diyorsan o zaman pamuk eller cebe. Ama genel olarak fotoğraf çok kötü olmasın ancak ben o açıdan bir görüntü alayım diyorsan her telefona takılabilen evrensel klipsleri olan zoom lensler elbette var. Ancak buradaki zoom lenslerden kastım ayı çekebileceğiniz 60x, 80x optik zoom yapan lensler değil. 3x, 65mm gibi makul seçenekler. Yüksek zoom sunan lensleri ileriki yazılarımdan birinde detaylıca anlatacağım. Ayrıca sadece güneşi arkanıza alıp tam çekeceğiniz şeyin karşısına geçip çekmenize gerek yok sağından ve sonunda da çekebilirsiniz. Örneğin bir insanı çekerken siz solunda durursunuz ve o güneşe doğru bakar veya bu safer tam size doğru bakar ama yüzünün sağ tarafı gölgede kalır bu sizin tercihinizdir. Güneşin önünüzde olduğu fotoğraflar için telefonlardaki HDR modunu kullanabilirsiniz. Güneşin tam önünüzde olduğu durumlarda bunu çözmenin daha iyi bir yolu var ancak onu profesyonel çekimleri anlatırken yazacağım. Takipte kalın…

Çekeceğiniz Şeye Dokunun

Çekeceğiniz şey her ne ise, onun ne tarafının net olmasını istiyorsanız oraya dokunun. Bazı telefonlarda pro veya manuel olarak adlandırılan modda net olması için dokunduğunuz yerin ne kadar etrafıyla beraber net olacağını belirleyebileceğiniz bir ayar seçeneği vardır. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak bir odanın tavanında bir lamba var ve lambanın aydınlık verme derecesini ayarlayabileceğiniz bir ayar bölümü var. Birinci kademede lamba bulunduğu yer ve üç metre etrafını aydınlattı diyer yerler karanlıkta kaldı, ikinci kademeye getirdiniz lamba bulunduğu yer ve beş metre etrafını aydınlattı, üçüncü kademede ise lamba bulunduğu yer ve neredeyse tüm odayı aydınlattı. Bu örnekteki lamba sizin dokunduğunuz yer ışığının ulaştığı yerler ise net olan yani odakta olan yerlerdir. Karanlık olan yerler ise fotoğrafta bulanık olan yani bokeh efekti dediğimiz efektin olduğu yerlerdir.

Telefonu Sabitleyin

Özellikle elimizle yaptığımız fotoğraf ve video çekimlerinde titremeleri ister istemez çok güçlü hissederiz. Bunu telefonunda OIS (Optical İmge Stabilization) yani OİS (Optik Görüntü Sabitleyici) olanlar çok daha az hisseder. Bunu gidermenin en kolay yolu ise bir tripod kullanmak. 80₺ civarında büyük tripod kategorisine girebilecek alüminyum ve plastikten yapılan ucuz ve kalitesiz tripodlar bulmak mümkün. Burada kendi deneyimlerinden örnek vereceğim. Aliexpress üzerinden topluca lens vs. alırken bende böyle bir tripod almıştım. Aldığım ilk tripoddu. Bir süreliğine her şey güzeldi ancak sonradan durum tam tersine dönmeye başladı. Ben vahşi yaşam ve doğa fotoğrafçılığı yaptığım için sık sık ormanda bu tripodu kullanarak çekimler yapıyordum. Birgül çok rüzgar vardı ve tripodum her kaldırdığımda hızla birdaha devrildi. Üzerine sabitlediğim telefon, lens, mikrofon ve ışıklar olduğu için çok sert düşüyordu ve neyseki benim başıma gelmese bile ekipmanlarıma zarar gelme ihtimali çok yüksekti. Mecburen tripodumu rafa kaldırmak zorunda kaldım. Kilit mekanizmalarının plastikten olmasından dolayıda halk arasında yalama olmak denilen şey oldu ve elle tripoda yön verilen tutamaç kısmı çıktı ve üstteki yüksekliği ayarladığım şey boş yere dönmeye ve alüminyumu sıkmayıp sabitlememeye başladı. Şuan alınacaklar listemde bu sayede bir tripood da bulunuyor. Sizinde anladığınız gibi tripodda asla parasının azlığına bakıp ucuz almamak gerekiyor. Hatta parasal durumu çok iyi olanlar Manfrotto gibi markaları alabilirler. Fiyat konusunda o kadar yukarı çıkamayacaksınız ise tripod alırken dikkat edeceğiniz şeyler altta ağırlık asmak için bir kancası olsun. Bu çok rüzgarlı havalarda astığınız ağırlıktan dolayı tripodun düşmemesi için ve ekipmanlarınızın zarar görmemesi içindir. Ne kadar uzayabiliyorsa o kadar iyidir. Ayrıca sağlamlığı ve yapıldığı malzemesi ve kendi ağırlığıda çok önemli. Gimball kullanarakta bu sorunu çözebilirsiniz ancak bu seçeneği sonraki yazılarımda yazacağım.

Ve en son eğer profesyonel veya manuel olarak adlandırılan mod telefonunuzda varsa ve kullanmayı biliyorsanız onla RAW çekim yapmanız en iyisi olacaktır. 

İnstagram:mobiltutkunu (her birini telefonla çektiğim fotoğraflarıma göz atmayı unutmayın) Kafamda buna benzer daha anlatılacak daha çok konu var. Takipte kalın, takipte kaldıkça okuyun…

Yorum yazarak ve emoji bırakarak fikrinizi belli etmeyi unutmayın

Yorum Yap