Web sitenizi nasıl seo uyumlu hale getirebilirsiniz?


Web sitenizi nasıl seo uyumlu hale getirebileceğinizle ilgili ve sitenizin günlük organik trafiğinizi nasıl arttıracağınızla ilgili bilgiler. Bu bilgiler sayesinde aynı zamanda hızlı index de alabilirsiniz.

Tercih Edilen Bir Alan Adı (Domain) Belirlemek

Site veya blog tasarlanırken tercih ettiğiniz bir alan adını kullanmalısınız. Bunu yaparak sitenizin bir ömür boyunca kullanlacak alan adını arama motorlarına tanıtmış olursunuz. Kulanıcılar açısından bir sorun teşkil etmese bile www ile başlayan ve www ile başlamayan iki alan adının alınması arama motorlarının kafasını karıştırmaktadır. Böyle bir durumda arama motorlarının arşivleme, kopya içerik ve sayfanın derece kaybetmesi gibi problemlerle karşılaşılabiilmektedir. Bunun dışında www ile başlayan veya www barındırmayan internet siteleri için SEO açısından bir fark bulunmamaktadır. Bu kullanıcının tercihidir. Bazılarına www çok doğal geldiği için bunu tercih edebilirler. Asıl önemli olan bu kararla ilgili olarak arama motorlarını bilgilendirmek ve bu konuda tutarlığınızı devam ettirmektir.

Robots.txt Dosyasını Optimize Etmek

Robots.txt internet sitesinin kök dizininde bulunan ve sitenin hangi sayfalarının taranıp arşivleneceği konusunda arama motorlarına talimatlar veren bir metin dosyasıdır. Bu dosyaların formatı çok basittir ve çoğunlukla herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek yoktur. Asıl önemli olan arama motoru tarayıcılarıın internet sitelerini dizinlerine arşivlemekten caydıracak (onlara engel olacak) yanlış engellemelerin (blokelerin) olmadığından emin olunmasıdır.

URL Yapısını Optimize Etmek

URL uyumunun sağlanmasında şu adımlar izlenebilir:

  • Küçük harfler kullanmak
  • URL’deki kelimeleri ayırmak için – karakterinin kullanılması
  • Açıklamanın kısaltılması
  • Gereksiz karakter veya kelmelerden kaçınılması
  • Hedef anahtar kelimelerinin, anahtar kelime doldurmadan URL’de kullanılması

Özetlenirse, bir kere kalıcı linkin formatı belirlendiğinde, tek yapılacak şey yeni içeriği yayımlarken URL’leri optimize etmektir. WordPress gibi bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Wordpress içerik başlığını alıp Url yaratma işlemini gerçekleştirir.

Eğer kalıcı bir linkin yönlendirilmesi değiştirilmek isteniyorsa 303 Durum Kodu (301 Kalıcı Yönlendirme) kullanılarak yapılmalıdır. Aksi takdirde 404 sayfa bulunamadı gibi hataların alınması kaçınılmazdır. Var olan bir URL linkinin değiştirilmesi önerilmemektedir. Yeni içerikler için bu yöntemin kullanılması daha yerinde olacaktır.

Site ve Arama Yapısı Oluşturmak

İnternet sitesinin yapısı SEO açısından birçok sebepten dolayı çok önemlidir. Kullanıcılar internet sitelerinde daha uzun süre kalma eğilimindedirler ve aradıkları şeyi hızlı bir şekilde bulmak istemektedirler. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi arşiv sayfalarının gizlenmesi ve bütün içeriklerin tek bir kategori altında toplanmasıdır. Eskiden çok fazla kategori olmasının SEO’ya zarar verdiği düşünülüyordu. Ama bu yanlış bir SEO örneğiydi. Google belirli bir sayfayı değerlendiriken internet sitesinin genel yapısını dikkate almaktadır. Bu göz ardı edilmemesi gereken önemli bir maddedir. Elbette kategori sayfalarının optimize edilmesi bundan fayda sağlamak için gereklidir. İnternet sitesindeki önemli bir içeriğin Google tarafından üst sıralara taşınmasında iyi tanımlandırılmış bir yapı oldukça yardımcı olacaktır.

Breadcrumb Menüleri

Breadcrumb menüleri (ekmek kırıntısı veya sayfa işaretçileri yolu) sayfanın en üstü veya en altında bulunan veya internet sitesinin ana sayfasına yönlendirilmesine olanak sağlayan bir dizi bağlantıdır. İki amacı vardır: Kullanıcıların tarayıcılarındaki geri tuşuna basmadan internet sitesinde kolayca gezinmelerini sağlamak ve arama motorlarına sitenin yapısı hakkında ipuçları vermek. Breadcrumbs Google tarafından şiddetle tavsiye edilmekte ve çeşitli SEO kılavuzlarında bir SEO öğesi olarak Kabul edilmektedir. Bunlar henüz etkinleştirilmediyse internet sitesinde bunların hem aktif hem de uygun bir şemaya sahip olduklarından emin olunmalıdır.

Yapılandırılmış Veri İşaretçi Uygulaması

Yapılandırılmış verileri Google tarafından Arama Sonuçları’nda yoğun bir şekilde kullanıldığından son yıllarda giderek daha çok önem kazanmaya başlamışlardır. Yapılandırılmış veri ne anlama gelmektedir? Bastiçe ifade etmek gerekirse, arama motorlarıne görünen, içeriğin yapısını anlamaları ve onları arşivlemelerine yardımcı olan ve site sayfalarına eklenen bir koddur. Daha özetle, verilerin arama motorlarının anlayabileceği bir dilde açıklamanın bir yoludur.

İnternet sitesinin içeriği ile ilişkili bir kavram olmasına ragmen bu Teknik SEO’nun bir parçasıdır çünkü bunu doğru bir şekilde yapılabilmesi için internet sitesine bir kod eklenmelidir. Bu bir kerelik yapılacak bir iştir. Bird aha uğraşılmasına gerek yoktur. Aynı durum makaleler için de geçerlidir. Doğru yapılandırılmış veriler bir kere CMS (Content Management System, İçerik Yönetim Sistemi)’ye eklendiğinde bu, otomatik olarak yeni içeriklere de uygulanacaktır.

İçeriklerin tanımlanması için yapılandırılmış verileri kullanmanın birçok yolu bulunmaktadır: Makaleler, tarifler, etkinlikler,iş ilanları, yerel işletmeler vs. gibi. Tam listeye hemen aşağıdaki linkten göz atılabilir:

Linke gitmek için tıklayın

Kanonik URL’ler

Web sitelerinin her sayfasında bir kanonik URL bulunmalıdır. Bu yazıların ve sayfalarınbölümüne eklenmesiyle tanımlanmaktadır. Kanonik URL nedir? Google’a internet sitesini arşivlerken hangi sürümünü dikkate alacağını söylemenin basit bir yoludur. Bu kavram, bir sayfaya birden fazla URL ile ulaşılabilen bir alan adına benzemektedir. Benzer içeriği sahip sayfalar olduğunda rel=”canonical” kullanılırsa içerik kopyalama sorunuyla karşılaşılması engellenmiş olur.

Genel kural olarak tüm web sayfaları için bir kanonik URL belirlenmelidir. Web sayfanızın bir kanonik URL sağlayıp sağlamadığını kontrol etmenin en basit yolu herhangi bir sayfayı ziyaret edip, o sayfaya sağ tıklayıp “View Source” yani “Kaynağı Görüntüle” demektir. Rel=canonical ifadesi aranmalı ve onun değeri araştırılmalıdır.Kanonik ile ilgili herhangi bir referans bulunamıyorsa bu eklenti otomatik olarak yüklenebilr (Eğer Wordpress ise Yoast SEO kullanılabilir) veya gerekli değişikliklerin yapılması için uzman bir geliştiriciden yardım alınabilir. Diğer teknik SEO’larda olduğu gibi bu bir kerelik yapılması gereken bir işlemdir. Bird aha uğraşılmasına gerek yoktur.

404 Sayfasını Optimize Etmek

Ziyaret edilen bir internet sayfasında URL bulunamamışsa kullanıcılara 404 sayfası gösterilmektedir. Bu sayfa silinmiş, URL değiştirilmiş olabilir veya kullanıcılar tarayıcılarına yanlış URL’yi yazmılardır. Çoğu modern WordPRess teması var olan 404 hatalarını optimize edecek şekilde tasarlanmıştır. WorPRess dışında da bir eklenti kurmak veya tema şablonlarını düzenlemek yoluyla 404 sayfalarını SEO açısından daha uyumlu bir hale getirilebilir.

Optimize Edilmiş (Uyarlanmış) Bir 404 Sayfası Ne Anlama Gelmektedir?

Böyle bir sayfa elde etmek için şu maddeler uygulanmalıdır:

  • İnternet sitesiyle aynı yapıya ve gezinme menülerine sahip olmak
  • Ziyaretçilere aradıkları sayfanın artık mevcut olmadığını samimi bir dille açıklamak
  • Onlara alternative linkler sunmak (ilgili başka sayfalara yönlendirmek)
  • Önceki sayfaya, ana sayfaya veya digger önemli sayfalara dönmeyi kolaylaştırmak

404 Sayfaları Nasıl Kontrol Edilir?

404 sayfasının nasıl göründüğü öğrenmek çok kolaydır. Yeni bir tarayıcı penceresi açıp web sitesinde var olmayan bir URL yazmak. İşte o zaman 404 sayfası elde edilmektedir. 404 sayfalarını optimize etmek için çok zaman harcamaya gerek yoktur. Sadece bir sayfa bulunamadığında hemen yukarıda sıralanan maddeleri yapıp, 404 sayfasının özelleştirildiğinden emin olunmalıdır.

XML Site Haritasını Düzenlemek

Teknik SEO’nun en önemli unsurlarından bir tanesi XML site haritası optimizasyonudur. Bu harita, internet sitesinde bulunan tüm sayfaları/yayınları listeleyen bir XML dosyasıdır. Başlıkların yanı sıra, yayınlanma ve son güncelleme tarihleri de yer almaktadır. Arama motorları XML site haritasını tararken kendilerine rehber olarak bu haritayı kullanmaktadırlar.

XML Site Haritası Nasıl Optimize Edilmelidir?

Bu işlem oldukça basittir. Site haritasına sadece internet sitesi için önemli olan sayfaların eklenmesi gerekir. Çoğu durumda bunlar sayfalar, yayınlar ve kategorilerdir. Sayfa etiketleri, yazar sayfaları veya kendi başına original bir içeriğe sahip olmayan sayfalar eklenmemelidir.

Yeni bir sayfa yayımlandığında veya bir sayfa güncellendiğinde site haritasının da otomatik olarak güncellendiğinden emin olunmalıdır.

Google arama konsolu ve Bing Web Uzmanı araçları, site haritasının Google veya Bing’e sunmak  ve durumlarını kontrol etmek için kullanılmalıdır.

İnternet Sitesini HTTPS Yapmak İçin SSL Eklemek

İnternetin yükselen trendi güvenliktir. HTTPS bilindik bir derecelendirme sinyalidir ve kullanıcılarile aranızda bir güven oluşturmanın bir yoludur. Sunucuya yüklenen bir SSL ile internet sitesine http ile değil ama https yoluyla erişim sağlanmaktadır. İnternet sitesi ile kullanıcı arasında aktarımı sağlanan tüm bilgiilerin (kullanıcı adları, şifreler, kişiler bilgiler vs. gibi.) şifrelendiği anlamına gelmektedir. Geçmişte SSL kavramı ticaret siteleri için daha önemliydi ama artık günümüzde herhangi bir internet sitesinde SSL kurulumuna dikkat edilmektedir.

SSL kurulumu henüz yapılmadıysa, ilk yapılması gereken sunucu sağlayıcısı ile bağlantıya geçip hesabınızda SSL’nin aktifleştirilmesini sağlamak olacaktır. Bir sonraki adım da derecelendirmenizi kaybetmeden SSL’yi aktif etmek için bir taşınma prosedörü izlemeniz olmalıdır.

SSL eklemek, yeni bir alan adına geçiş yapmaya benzemektedir. Bu nedenle taşınma prosedürlerinin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.

İnternet Sitesinin Hızını Artırmak

Bir başka bilindik derecelendirme işareti internet sitesinin hızıdır. Google, tüm SEO tavsiyelerinde hızın önemine vurgu yapmaktadır. Araştırmalara göre, daha hızlı sitelerin yavaş sitelere göre daha iyi bir performans gösteridkleri doğrulanmaktadır.

İnternet sitesinin hzı problem teknik birproblemdir. İnternet sitesinde ve onun altyapısında değişiklk yapmayı gerektirmektedir. Başlangıç olarak şu üç aracı kullanarak internet sitesinin hızı kontrol edilebilir: google page speed insights, Pingdom Tools (Araçları) ve google mobile speed aracı. Linkleri hemen aşağıda verilmiştir:

Yukarıdaki araçlardan sitenin hızı test edilebilir. Bu araçlar sitenin hızının artırılması nelere dikkat edilmesi konusunda bazı önerilerde bulunacaklardır. Yalnız bu problemin teknik bir problem olduğu unutulmamalıdır. Konunun uzmanı bir gelştiriciden yardım alınması gerekebilir.

Genel olarak internet sitesinin daha hızlı yüklenmesi için şunlar yapılabilir:

  • Sunucuyu 64 bit şletim sistemi kullanacak şekilde yükseltmek.
  • PHP 7.2 ve yukarısına yükseltmek. Kalite kaybı yaşamadan hız konusunda büyük bir gelişme kaydedilecektir.
  • Resimlerin boyutunu optimize etmek. Kalite kaybına uğramadan bunu gerçekleştirebileceğiniz internet siteleri mevcuttur. (Bununla ilgili bir yazı ilerleyen günlerde paylaşılacaktır).
  • Eklentü kullanımını minimum indirmek.
  • WordPress’i ve tüm eklentileri en son sürüme yükseltmek.
  • Önceden hazırlanmış bir şekilde sunulan ağır temalar kullanmamak. Gerçekte ihtiyaç duyulmayan bir sürü kod eklenmiş olmaktadır. Özel tasarlanmış bir tema kullanmak daha iyi bir yatırım olacaktır.
  • CSS ve JS dosyalarını optimize edip, küçültmek (CSS: sayfalrın düzeninden ve JS, yani JavaScript sayfaların davranışlarından sorumludur).
  • Kullanıcılara sunmak için önbelleğe alma eklentisi kurmak.
  • İnternet sitesininbölümüne çok fazla komut dosyası yazmaktan kaçınmak.
  • Eşzamansız javascript yüklemesi kullanmak (bu fonksiyonların birbirlerinden bağımsız olarak çalışmasını sağlamakta, böylece internet sitesi daha hızlı olmaktadır.)

Mobil Uyumlu İnternet Siteleri

Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak isteğe bağlı bir durumdan çıkmıştır. Kullanıcıların büyük çoğunluğu muhtemelen mobil cihazlarını kullanmakta ve bu sebeple Google tarafından mobil uyumlu internet siteleri ön plâna çıkarılmaktadır. Eğer site mobil uyumlu değilse sitenin sıralaması zarar görecektir. Mobil Uyumluluk teknik SEO’nun bir parçasıdır. Doğru bir şekilde yapılandırıldığında bir daha uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Aşağıdaki linkten sitenin mobil uyumlu olup olmadığı kontrol edilebilir:

Linke gitmek için tıklayın

Eğer site bu testi başarıyla geçemezse yapılacak çok iş var demektir. Site testi başarıyla geçse bile mobil uyumluluk ve SEO hakkında bilinmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır.

  • Öncelikle mobil web sitesi, masaüstü siteyle aynı içeriğe sahip olmalıdır. Mobil öncelikli dizinin sunulmasıyla birlikte Google mobil web sitelerini içeriklerine göre sıralayacaktır. Bu yüzden masaüstünde var olan her içeriğin mobilcihazlarda da mvcudiyeti önemlidir.
  • 3G hızıyla test edildiğinde mobil internet sitesi 6 saniyeden daha kısa sürede yüklenmelidir.
  • Mobilde, masaüstüne kıyaslandığında daha düşük bir dönüşüm hızına sahip olunması normaldir. Ama bu mobil internet sitesinin optimizasyonu için uğraşılmasına gerek olmadığı anlamına gelmemelidir.
  • Mobil cihazlarda pop-up uygulamalarından kaçınılmalıdır.
  • Bir AMP intrnet sitesi, hızlı bir mobil internet sitesi ihtiyacının yerini tutmamaktadır. Hızşandırılmış mobil sayfalar etkinleştirilmiş bile olsa yine de kolay ve hızlı bir mobil internet sitesine sahip olunmalıdır. Mobil öncelikli dizinler AMP sayfalarını dikkate almamaktadır.
  • Eğer halihazırda mobil uyumlu bir siteniz bulunuyorsai mobil öncelikli arşivleme kısmına fazla takılmamalısınız. Eğer ayrı bir mobil internet siteniz varsa, içeriklerin hem mobilde hem de masaüstünde aynı olduğuna dikkat etmelisiniz.

AMP Uyumlu Sayfalar

Amp uyumlu siteler veya sayfalar diğer sayfalara göre daha hızlı açılmaktadır bu da sitenize gelen ziyaretçilerin daha iyi kullanıcı deneyimi yaşamasını, günlük daha fazla hit (site ziyaretçisi) almanızı ve arama motorları tarafından sitenizin daha üst sıralara çıkartılmasını sağlar. AMP uyumlu sayfalar hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.

İleri SEO Başlıkları (Sayfalandırmaları Detaylandırmak ve Çok Dilli İnternet Sitesi Hazırlamak)

İki konu da çok teknik görevlerdir ve sadece eüer internet sitesine dahl edilmek isteniyorsa üzerinde durulması ve uğraşılması gerekmektedir.

Sayfalandırma

Sayfalandırma, uzun bir sayfanın birden fazla kısa sayfaya bölünmesi istendiğinde ve katogori sayfalandırmalarında kullanılan bir işlemdir. Kendini tekrar eden içerik problemlerinin önüne geçmek ve bağlantılarla sayfa sıralamalarını ana sayfa ile birleştirmek için arama motorlarına sonraki sayfanın ana sayfa ile ilişkili olduğu bilgisi şu şekilde gönderilmektedir: rel=”next” ve rel=”prev”.

Google koddaki rel=”next” ve rel=”prev” bağlantılarını bulduğunda ana sayfanın hangisi olduğunu anlayacak ve bu bilgiyi arşivlemek için kullanacaktır.

Çok Dillilik

Eğer internet sitesinde birden fazla dil kullanılıyorsa, Google’a sitenin yapısı ve içeriği hakkında daha fazla bilgi verebilmek adına hreflang özelliğinin kullanılması gerekmektedir. Bu kullanıcılara doğru içeriğin sunulmasında yardımcı olacak (Türklere Türkçe içerik, Almanlara Almanca içerik vs. gibi) ve içerik tekrarının ve arşivleme problemlerinin önüne geçilerek SEO uyumunun sağlanmasında etkili olacaktır.

Webmaster Araçları (Siteyi İnternet Yönetici Araçlarıyla Kaydetmek)

En önemli teknik SEO görevlerinin yerine getirilebilmesi için webmaster (internet yönetici) araçlarına ihtiyaç vardır. Bu araçlar arama motorları tarafından sağlanmakta ve bunlar internet sitesini teknik SEO için optimize etmektedirler.

En eksiksiz araç seti Google tarafından sağlanan Google Arama Konsoludur: https://search.google.com/search-console/about

Bu konsol ile robots.txt dosyaları test edilebilir, Google’a site haritası gönderilebilir ve tarama hataları bulunup düzeltilebilir.

İnternet sitesinin Web yönetim araçlarına kaydedilmesi ve temel ayarların yapılması şiddetle tavisye edilmektedir.

Yorum Yap